ZETApress

hírportál

PET-palackból bútorok

Újrahasznosított anyagokból készült, magyar dizájnerek által megálmodott bútorcsaládot mutattak be a MATE Budai Campusában. A dizájnbútorokat Balogh Levente adta át az egyetemnek – tudatta Rácz Krisztina, Flow PR.

Előremutató fenntarthatósági elvek alapján készült, díjnyertes dizájnbútorokat kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának közösségi tere. A magyar tervező-gyártó páros ülőgarnitúráját tegnap Balogh Levente üzletember, a körforgásos gazdaság szószólója adta át az egyetemnek.

A Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programjának köszönhetően jött létre a Homm Bútor és Horváth Máté közös moduláris ülőgarnitúra családja, a MATCH. A pályázat célja olyan innovatív dizájnbútorok fejlesztése volt, amelyek a gyártók és a tervezők között létrejövő kollaboráció eredményeiként születtek meg.

A MATCH termékcsalád esetén alapvető szempont volt, hogy olyan magas minőségű dizájnbútorokat alkossanak, amelyekben a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás nagy szerepet kap. Ennek megfelelően a termékek forgácslapjainak akár 60%-a is származhat régi bútorok vagy egyéb faanyagok újbóli felhasználásából, ami megegyezik a körforgásos gazdaság törekvéseivel. A fenntarthatósági elemek sora azonban itt még nem ér véget; a párnák rugalmas töltőanyaga a gyártás során keletkezett poliuretán hab esedékből és poliészter vatelin maradékából, a kárpit teljes egésze pedig újrahasznosított PET-palackokból áll, míg a bútorokban megjelenő tömörfa, rétegelt falemez és fém alkatrészek teljes egészében újrahasznosíthatók.

Az Italgreen Hungary hozzájárulásával megújult közösségi tér új ülőgarnitúráját Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnöke és társtulajdonosa adta át az egyetem rektorának és tanszékvezetőinek. Az üzletember nagyra értékeli a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság nemcsak magánemberként, hanem cégvezetőként is rendkívül fontos számára. A Szentkirályi egyik kiemelt célja, hogy tíz éven belül átálljon a körforgásos gazdaságra, hulladékmentessé téve az ásványvízfogyasztást.

A körforgásos gazdasági működésre átállásnak három lépcsője van. A Szentkirályinál az elsőt már teljesítettük, vagyis a környezetbarát tervezésnek köszönhetően a PET palackok 100%-ban újrahasznosítható anyagból készülnek. A második lépés a palackok hatékony visszagyűjtése, hiszen csak annyit lehet újra-hasznosítani, amennyi visszajut a gyártásba. Ezt szolgálja majd a jövő év elején érvénybe lépő betétdíjas rendszer is, amelynek bevezetése hosszú évek óta szívügyem. A harmadik pedig, ami a legfenntarthatóbb megoldás, a palackból-palackot alapelv, vagyis az a folyamat, amely során a régi PET-palackból új készül, ezzel pedig bezárul a PET-körforgás – foglalta össze a körforgásos gazdaság felépítését Balogh Levente, aki szeptemberben a MATE Akadémián, mint meghívott szakmai előadó mesélt a hallgatóknak arról, hogy mi lehet a Szentkirályi sikerének titka. – Számomra fontos, hogy támogassak minden olyan kezdeményezést, amely maximalizálja a körforgást. Ennek példája ez a bútorcsalád is, amelyet a MATE campusának adományoztam. Külön öröm, hogy ezzel egyben fiatal magyar tehetségeket is támogathatok – fűzte hozzá az üzletember.

Az újrahasznosított anyagokból készült bútorok koncepciója teljes mértékben beleillik a MATE körforgásos gazdaság érdekében végzett tevékenységébe. Egyetemünk világszinten kiemelkedő munkát folytat fenntarthatósági és környezetvédelmi területeken, valamint folyamatosan keressük azokat a hatékony módszereket és megoldásokat, amelyek révén sikeresen tudjuk bevezetni a körforgásos gazdasági folyamatokat a campusainkon – mondta dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Szóljon hozzá!