ZETApress

hírportál

Atlantis és szökőkút

Szökőkút víz nélkül, vagy van más lehetőség is? ? tették fel a kérdést május 14-én a Fenntartható közösségek ? az élhetőbb városokért, falvakért konferencián, melynek fővédnöke Vízi E. Szilveszter volt.

Célja nem kisebb, minthogy bemutassa, mit jelent a mindennapokban a fenntarthatóság, mely a zöld elemek mellett pénzügyi és társadalmi tényezők együttese. Tipikus magyar fenntartható példaként is említhető ? néhány esetben ? a szökőkút víz nélkül esete: megpályázzuk, ami megpályázható a projektre, megvan a pénz, mindenki jól jár, lezajlik a kötelező trendi kommunikáció, azaz kész a szökőkút extrákkal. És természetesen szeretnénk, ha a szökőkút vízcseppjeiben gyönyörködve hűsöljünk a nyári napfényben. S mi történik? Nincs víz a szökőkútban, szóval nem működik a szökőkút.

A rendezvény a működő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Így Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke néhány önfenntartó település példáját mutatta be.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsályon az önkormányzat, a mezőgazdasági földterületek és termelőeszközök hasznosításával, közhasznú munkások foglalkoztatásával elérte saját igényei jó részének az kielégítését, élelmiszerrel és tüzelővel történő ellátását: kenyeret sütnek, lekvárt főznek, sertést tartanak, biztosítanak magukat élelmet, nincsenek munkanélküliek és éhező gyermekek.

A Helyi piac-mozgalom, az internetes technika bevonásával a termelők és a felhasználók közvetlen kapcsolatának a kialakítására törekszik, ami lehetővé teszi a lánckereskedelem, az így kialakuló árnövekedés megelőzését. Panyola példája azt mutatja, hogy különösen a kis települések számára jó lehetőséget biztosít a helyi termékek piacra jutásához.

A biomassza megint csak egy külön példa kistelepüléseknél. Pornóapáti, Dénesfa, Örményes, Heves. Bakács István, az E. ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja és Felsmann Balázs, a Force Motrice Zrt. tulajdonos-partnere arra mutatott rá, hogy mit tehetnek az önkormányzatok az energiahatékonyságért. Bakács István felhívta a figyelmet arra, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok többsége nem ismeri a lehetőségeit: nem kérnek ajánlatot az energia szolgáltatótól. A döntési kompetencia hiánya arra vezethető vissza, hogy nem tudnak energetikust alkalmazni. S tény, hogy nincs közvilágítási rendelet sem.

Felsmann Balázs szerint a végső energiafelhasználás szempontjából a lakossági felhasználás és a közlekedés képezi a legnagyobb részarányt (203, illetve 234 PJ) 2008-ban a teljes 798,5 PJ-ból. Az önkormányzatok döntően e két területen avatkozhatnak be az energiahatékonyság növelésének programjába. Az akciók két fő területe a lakás- és épületállomány korszerűsítése és a közlekedési emisszió csökkentése lehet. Előbbire példa az Óbudai panelprogram. További részletek weboldalukon megtalálhatók!

Az Atlantis Press

2006-tól működtetik a CSR Hungary konferenciát és 2008-tól a díjat. Fővédnök: Sólyom László köztársasági elnök. 2007 márciusától a népszerű, térítésmentes CR Szerda klubeste-sorozatot szervezik. Mind emellett a szervező Atlantis Press CSR teljesítménymérésre (CSR modell, nemzetközi partner: MHC International Ltd. ? A mérhető felelősség) és stakeholder megoldásokra specializálódott CSR Mátrix tanácsadói profilja is ismert. A CSR Fitnesz Program egész évben szakmai támogatást nyújt a cégek számára. Tavaly jelent meg először a CSR Hungary Index.

Szóljon hozzá!