ZETApress

hírportál

Zászlófelvonás tisztavatással

Katonai tiszteletadás mellett Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen ma reggel az Országház előtt. A Kossuth Lajos téren a lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A ceremónián az államfő mellett más közjogi méltóságok, köztük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, kormánytagok, állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

Délelőtt a fővárosban 166-an tették le katonai esküjüket. A honvédtisztek fogadalmukat kardrántással, és A hazáért mindhalálig! felkiáltással erősítették meg. Eskütételük után Berta Tibor katolikus tábori püspök és Jákob János protestáns tábori püspök fohászt mondott. Az avatás végén a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe díszelgő áthúzással, piros, fehér és zöld csíkot húzva repült át a Kossuth tér felett, köszöntve az esküt tett tiszteket.

Központi ünnepség Esztergomban

Az államfő útja Budapestről Esztergomba vezetett, ahol délelőtt ünnepi beszédet mondott. Szent István a magyarok közös nevezője. – Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk – hangsúlyozta kiemelve: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is!

István király ott van velünk a hétköznapokon és az ünnepeken, az iskolákban, köztereinken, templomainkban, a kórházakban, versekben, regényekben, filmen és rockoperában határon innen és túl. – Előtte hajtunk fejet nemzeti ünnepünkön, neki mondunk köszönetet bátorságáért, hitéért, bölcsességéért és alázatáért. Szent István a magyarok közös nevezője. Úgy van bennünk, hogy közben felettünk áll, úgy van mögöttünk, hogy közben előttünk jár – mutatott rá.

Augusztus 20-a nem porlepte hagyomány és nem is modern buli. – Augusztus 20-a ünnep, a szó legteljesebb értelmében. A múltunkra újra és újra emlékeztető, a jövőnket évről évre reménnyel megtöltő ünnep. Ilyenkor háttérbe szorul a lényegtelen, és előtérbe kerül az igazán lényeges. Van esélyünk olyan mélységet megélni és olyan magasságba emelkedni, ahol a magyar nemzet magától értetődő összetartozását megélhetjük – emelte ki az államfő. Ünnepi beszéde előtt egy fontos okiratot is aláírt két dunántúli városvezető.

A Géza fejedelem alapította két város: Esztergom és Székesfehérvár délelőtt testvérvárosi megállapodást kötött. Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) esztergomi polgármester kiemelte, a Duna-parti város a hit és a bátorság szellemében él és ezt a szellemi örökséget tartják életben a helyiek. – A szabadság ereje a döntés nehézségében rejlik, a jó döntés pedig az öntudat és nem a gőg, az együttműködés, de nem a megalkuvás, annak elismerése, hogy kell az alázat, mert nem mi teremtettünk a világot, hanem annak részei vagyunk csupán – mondta a város vezetője hozzátéve, ahogy őseink hittek abban, hogy összetartozunk és képesek vagyunk egy nagyobb cél elérésére, úgy áll előttünk is a lehetőség, hogy fejlődjünk, és hozzájáruljunk hazánk sikeréhez.

Cser-Palkovics András (Fidesz) székesfehérvári polgármester elmondta, az értékőrzésben rejlik a Szent Istvánra való emlékezés felelőssége, mely nem más, mint a keresztény értékek melletti kiállás, itthon és a nemzetközi térben egyaránt. A polgármester felidézte, néhány hete Esztergomban találkoztak a megyei jogú városok vezetői és a 25 polgármester pártállástól függetlenül közös fejlesztési elképzelések mellett állt ki. – Azt kell keresni ami összeköt bennünket és ezt keresztény alapon, ezen értékek mentén kell megtenni, Esztergom és Székesfehérvár példája ezt üzeni a magyarságnak. Ez értékválasztás és kulturális kérdés is – hangsúlyozta a szerződés aláírása előtt.

Példaképek állítása

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök kora délután Esztergomban, a Magyar Szent István Rend és a Magyar Becsületrend átadásakor. – Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk – mutatott rá az államfő.

Magyar Szent István Rendet vehetett át Karikó Katalin kutatóbiológus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, míg a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek adta át az államfő. – Mindhárom díjazottnak fontos a magyarsága, a közösségért dolgoznak, munkájukat szolgálatnak is tekintik. Közös bennük az emberségük, a család fontossága, s hogy mindannyian az egy mindenkiért elv szerint élik életüket – fejtette ki az államfő.

Szóljon hozzá!