ZETApress

hírportál

NFC jegyérvényesítés

Éles az új funkció a BudapestGO-ban. Megérkezett az egylépéses digitális jegyérvényesítés – tudatta a BKK Kommunikáció. Fotónk Nyírő Simon felvétele. A június 20-ai beolvasásról idekattintva olvashatunk.

Még egyszerűbb lett a digitális jegyérvényesítés a BKK fejlesztésének köszönhetően: az NFC-funkció használatával mostantól csupán egy lépés a jegyek beolvasása a BudapestGO applikációval. Az elmúlt hetekben több tízezer új kódmatrica jelent meg a BKK járművein, mától ezek a BKK ügyfeleinek gyorsabb jegyérvényesítését segítik.

Élesedett az NFC-funkció a BudapestGO applikációban, így mostantól többféle digitális jegyérvényesítésre lesz lehetősége a közösségi közlekedés használóinak. Az új matricák a megszokott QR-kódot is tartalmazzák, így aki szeretné, az a jól ismert, kamerás beolvasással is elvégezheti az érvényesítést, vagy a bérlet beolvasását.

Gyorsabb és egyszerűbb jegyérvényesítés

A BKK július végén kezdte kihelyezni a 30 ezer új kódmatricát a felszíni járművekre és az M4-es metró megállóinak bejáratához. Hamarosan minden járművön, pár hét múlva pedig valamennyi metróvonalon is elérhető lesz az új technológia használatához szükséges matrica.

A gyorsabb beolvasást biztosító matricán a QR-kód mellett egy kör alakú logó is látható NFC felirattal a közepén. Ehhez az ábrához kell odatartani az NFC-képes telefont a jegyérvényesítéshez, amely 4 lépéssel és 10 másodperccel gyorsabb az új technológiával.

Az iOS és Android rendszert használó telefonok között, illetve egyes készüléktípusoknál lehetnek különbségek a jel érzékelésében a gyártók technológiai adottságai miatt. A BKK egy videóval és egy aloldallal segíti az új technológia megismerését.

Csak a BudapestGO-ban érhető el az új funkció

A BKK más módon is támogatja a digitális jegyek használatát: a legújabb BudapestGO app verzióban az egyes jegyekre és bérletekre használatot segítő információs sáv került. Ez a kiegészítő funkció a későbbiekben bármikor ki-be kapcsolható az ügyfél által az applikáció beállítások menüjében.

A vonaljegyet és az időalapú jegyet minden felszálláskor érvényesíteni kell. A BudapestGO-ban megvásárolt jegyet automatikusan lehet érvényesíteni az új technológiával: felszállásnál elég feloldani a telefont, az NFC-matricához tartani, és megjelenik az animáció. Ezt a mozgó ábrát kell bemutatni a metróbejáratnál a BKK munkatársainak, vagy első ajtós felszállásnál a járművezetőnek.

A napijegyeket és a bérleteket csak jegyellenőrzés esetén kell felmutatni a kód beolvasásával vagy az NFC-funkció használatával. Ezeket a termékeket nem kell külön érvényesíteni, hiszen a lejáratuk végéig érvényesek, addig korlátlanul lehet velük utazni. Ilyen esetben a mozgó ábra vagy a jegykód bemutatása csupán azt szolgálja, hogy beléptetésnél ellenőrizhessék a termék érvényességét.

Az NFC-technológia nem azonos az elektronikus jegyrendszerrel, tehát bankkártyával nem működik az NFC-matrica, csak a már megvásárolt digitális jegy vagy bérlet használatát könnyíti meg egyelőre csak a BudapestGO appal.

Akiknek nincs beállítva az automatikus frissítés, azoknak az új funkció aktiválásához frissíteniük kell az applikációt. A BudapestGO legújabb verziója letölthető a Play áruházban és az App Store-ban. Bővebb információ és a funkciókat bemutató videók idekattintva érhetők el.

Szóljon hozzá!