ZETApress

hírportál

Utcajogász toborzás

Önkéntes jogászokat toboroz az Utcajogász Egyesület. A felhívásra szeptember 15-ig várják a csatlakozni kívánó jogászok jelentkezését. Idei működésüket a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatja. Egyesületük 2010 óta nyújt ingyenes jogi segítséget a lakhatási és szociális jogok területén rászorulóknak – tudatták sajtósaik.

Az utcajogászok olyan igazságos és befogadó társadalomért dolgoznak, ahol érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, és amelyben mindenkinek hozzáférése van a méltó lakhatáshoz. A csoport tagjai különböző helyekről, jogterületekről érkező jogászok, akik szabadidejükben önkéntesen dolgoznak együtt a szegénységben élő emberek jogaiért. Ingyenes jogsegélyszolgálatot működtetnek a Blaha Lujza téren minden pénteken 15-től 17 óráig, valamint jogi kutatómunkát végeznek, jogszabályokat véleményeznek, szabályozási javaslatokat fogalmaznak meg a lakhatási jog, a szociális jog, a végrehajtási jog és a szabálysértési jog területén.

A szervezet idén a budapesti lakosok szavazatai alapján megkapta az Év Fővárosi Civil Szervezete címet. Ők képviselik a bíróságon például azt a két mohácsi hajléktalan férfit, akiket 2020-ban és 2021-ben rendőrök bántalmaztak, illetve a Kincsem Park bérházának bérlőit, a lovi egykori dolgozóit, akiknek lakbérét a ház új tulajdonosa az egyik pillanatról a másikra a háromszorosára emelte.

Az ideális utcajogászt a jogi munkához szükséges precizitás és felelősségérzet, a csapatban való hatékony működés, szociális érzékenység, kritikus szemlélet, nyitottság, vitakészség, előítéletektől mentesség jellemzi – írják felhívásukban. A jelentkezők először egy személyes beszélgetésen vesznek részt az egyesület tagjaival, majd a beszélgetés alapján meghívottak számára az utcajogászok egynapos képzést tartanak, amely során a lakhatási szegénységgel kapcsolatos legfontosabb jogi és szociális kérdéseket, problémákat, etikai dilemmákat ismertetik.

Szóljon hozzá!