ZETApress

hírportál

eBusz-tesztek a fővárosban

Ismét elektromos buszokat tesztelnek Budapesten: az e105-ös és az e210-es vonalon július 17-e és augusztus 3-a között egy szóló, az e8E vonalon pedig egy csuklós járművel találkozhatunk július 21-e és 29-e között.

A szinte zajtalanul, károsanyag kibocsátás nélkül közlekedő buszokat mindenki ingyenesen próbálhatja ki az elkövetkezendő hetekben – tudatta a BKK Kommunikáció. Fotónk BKK/Nyírő Simon felvétele.

A teljesen elektromos, alacsony padlós és klimatizált városi szóló, azaz rövidebb jármű július 17-én hétfőtől augusztus 3-án csütörtökig lesz forgalomban a Lánchídon át közlekedő e105-ös és az e210-es autóbusz vonalán. A hosszabb, csuklós e-busszal július 21-e péntek és 29-e szombat között találkozhatunk az e8E vonalán. Ezek a járatok plusz szolgáltatásként, a 105-ös, a 210-es és a 8E járatok menetrendi indulásain felül közlekednek, és ingyenesen próbálhatjuk ki őket. A Budapesten közlekedők által már ismert BudapestGO alkalmazásban percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre járnak az elektromos tesztbuszok, és a járat menetrendjéről is itt lehet tájékozódni.

A járműveket többek közt azért ezeken a vonalakon tesztelik, hogy minél több, Budapestre jellemző körülmény között kipróbálhassák azokat. Így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő városi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a buszok tulajdonságairól.

A jelenlegi teszt során az MAN 12e (szóló), illetve 18E (csuklós) járművekkel lehet találkozni a budapesti utcákon. A buszok egy feltöltéssel akár 350 km-t is meg tudnak tenni, a fékezéskor visszanyert energiát pedig visszatáplálják a rendszerbe. A járművek részletes műszaki specifikációja idekattintva érhető el. A tisztán elektromos hajtású, alacsony padlós autóbuszok fővárosi tesztje a BKK és az ArrivaBus együttműködésének köszönhetően valósul meg.

BKK-cél a fenntartható közlekedés!

Az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az szolgáltatóival, az ArrivaBusszal és a BKV Zrt-vel közösen, hiszen Budapesten fontos célkitűzés a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vizionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor.

Szóljon hozzá!