ZETApress

hírportál

Váci úti zárt bringasáv

Pollerekkel elválasztott kerékpársávot adtak át a Váci úton. Újabb mérföldkőhöz érkezett az Újjáéledő sugárutak program: elkészült a kerékpársáv a Váci úton a Gogol utca és a Nyugati tér között és elindult az újabb szakasz megvalósítása az Üllői úton a Kálvin tértől Népligetig. Budapesten először használtak műanyag pollereket a kerékpározók védelmére.

Az M3-as metró felújítása után a felszínen is jelentős közlekedési fejlesztés zajlik az észak-déli tengelyen, hogy az eddigiekhez képest többféle közlekedési eszközzel lehessen biztonságosabban haladni. A metrópótlás idején használt buszsávok egyes szakaszai új életre kelnek: folyamatos kerékpáros útvonal létesül a Váci út-Bajcsy-Zsilinszky út-Kiskörút-Üllői út mentén, mely a kapcsolódik a már meglévő kerékpározható útvonalak hálózatához is.

A munkálatok első szakasza véget ért, elkészült a Gogol utca és a Nyugati tér közötti kerékpársáv, amelynek elválasztását az egyéb forgalmi sávoktól Budapesten először műanyag pollerek biztosítják. A kereszteződésekben piros burkolatfestés jelzi a kerékpározók elsőbbségét.

Biztonságosabbá és kényelmesebbé vált ezáltal a belváros felől a Lehel piac, a Váci úti irodák és Újlipótváros külsőbb részeinek a megközelítése. Az új kerékpársávok a Nyugati téren, a Westendnél és a Lehel térnél megtalálható MOL Bubi gyűjtőállomások megközelítését is szolgálják.

A kerékpáros utazások – legyen szó saját bicikliről vagy MOL Bubiról – könnyen megtervezhetők a BudapestGO alkalmazás segítségével. Az applikációnak köszönhetően az utazástervezés során pedig a közösségi közlekedési eszközökkel is kombinálhatják útjukat a kerékpárral közlekedők. Az applikációban a MOL Bubi gyűjtőállomások és a Mobi-pontok mellett már szerepelnek a Váci úti kerékpársávok a Nyugati pályaudvar és a Gogol utca között.

Átalakuló buszsávok

A kerékpársávok kialakítása június elején indult a Váci úton a Lehel tér és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszon, ezzel párhuzamosan a Nyugati tér és a Kálvin tér között is felszámolták a buszsávokat. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér és a Deák Ferenc tér között visszaállt a metrópótlás előtti forgalmi rend: 2×2 sávon haladhatnak a gépjárművek, emellett mindkét irányban közös busz- és kerékpársáv és kétirányú kerékpárút is segíti a biztonságos és kényelmes közlekedést.

A Kiskörúton, azaz a Deák Ferenc teret és a Kálvin teret összekötő Károly körúton és Múzeum körúton szintén a metrópótlás előtti forgalmi rend lépett életbe: 2×1 kerékpársáv és 2×2 forgalmi sáv lett használható. Az Astoria csomópont a Deák tér irányában biztonságosabbá és kényelmesebbé vált mind a kerékpárral, mind a gépjárművel közlekedők számára. A gyalogos közlekedést pedig az idén elkészülő új gyalogátkelőhelyek fogják segíteni.

Az Újjáéledő sugárutak program keretében megkezdődött a gyalogátkelőhelyek kialakítása is a Nyugati pályaudvarnál. Első fázisban a Bajcsy-Zsilinszky utat keresztező iránynál alakítják ki a gyalogátkelőket. A munkák befejezését követően ráadásul a Bajcsy-Zsilinszky út és Váci út között is lehetőség lesz szabályosan átkelni kerékpárral a felüljáróval párhuzamosan, a metrópótló buszok egykori átvezetésének a helyén.

Az Üllői úton folytatódnak a munkálatok

A munkálatok az Üllői úton folytatódnak tovább: a Kálvin tér és a Névtelen utca (benzinkút) között közös busz- és kerékpársávot, a Névtelen utca és a Corvin negyed között kerékpársávokat alakítanak ki. A Corvin negyed és a Népliget között védett kerékpársávok jönnek létre, jelenleg a Corvin-negyednél, a Nagyvárad téren, valamint a Népligetnél a középszigetek átépítése zajlik. A Kálvin téren, az Üllői úton folyamatban van a végleges buszmegálló kialakítása.

A teljes szakasz átadásával jelentős hálózati fejlesztés valósul meg, amelynek köszönhetően észak és dél felől is biztonságosabbá, kényelmesebbé válik a belvárosba jutás kerékpárral. Mindemellett a jelenlegihez képest nem szűkül a különböző közlekedési módok számára biztosított útfelület. A BKK a munka előrehaladtával változó forgalmi rendről folyamatosan tájékoztatja ügyfeleit. A társaság az átalakítás befejezéséig a fővárosban közlekedők türelmét kéri. Az Újjáéledő sugárutak programról, illetve az aktuális munkákról minden lényeges információ megtalálható a BKK weboldalán – tudatták sajtósaik.

Szóljon hozzá!