ZETApress

hírportál

Sikeres a MOL Bubi

A nemzetközi szakma is felfigyelt a MOL Bubi sikereire. A MOL Bubi ma már nemcsak a budapesti közlekedők, hanem a nemzetközi közlekedési szakemberek figyelmét és elismerését is elnyerte. A magyar közbringa-szolgáltatást Európa legjobbjai közé sorolták, sikerének kulcsát külföldi szakemberek tanulmányozzák.

Belga szakemberek érkeztek Budapestre június 14-én szerdán, hogy tanulmányozzák a MOL Bubit. A delegáció a brüsszeli közbringa-szolgáltatást szeretné fejleszteni, ehhez gyűjtenek tapasztalatokat a magyar fővárosban – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ. Fotónk BKK/Nyírő Simon felvétele.

A nemzetközi figyelem egyben komoly szakmai elismerést is jelent, ugyanis a külföldi szakemberek 85 nagyváros közül választották ki a szakmai szempontból legjobb öt várost, így Madrid, Párizs, Marseille, Antwerpen és Gent mellett Budapesten is megvizsgálják a kerékpár-megosztó szolgáltatást.  A szakmai szempontok mellett a belga delegáció számára azért is fontos a MOL Bubi tanulmányozása, mert Budapesten Brüsszelhez hasonló domborzati viszonyok mellett lehet kerékpározni.

A belga partnerekkel való együttműködés a BKK számára is rendkívül hasznos, hiszen a kutatási projekt keretében a magyar szakemberek hozzájuthatnak francia és holland közbringa-szolgáltatások részletes elemzéseihez, amelyek révén a MOL Bubi is fejleszthető.

Mi a MOL Bubi sikerének titka?

Nem meglepő, hogy a MOL Bubi teljesítménye és szolgáltatási színvonala kivívta a belga szakemberek elismerését. A BKK Budapest közlekedésszervezőjeként egy integrált szemlélet mentén, a közösségi közlekedés kiegészítőjeként működteti a közbringa-szolgáltatást. Például a BudapestGO-ban is megjelennek a MOL Bubi gyűjtőállomások és az elérhető kerékpárok, valamint útvonalat is lehet tervezni, akár közösségi közlekedéssel kombinálva is. A MOL Bubi gyűjtőállomások helyét is úgy határozzák meg, hogy minél könnyebb legyen az átszállás a különböző módok között.

Az integrált szemléletnek, valamint a tudatos márkaépítésnek köszönhetően a közbringa-szolgáltatásnak töretlen a népszerűsége a fővárosiak körében. A MOL Bubi az elmúlt évben bizonyította, hogy minden évszakban képes új rekordokra: a legutóbbi téli hónapokban a MOL Bubi havi és átlagos napi használata a korábbi hasonló időszakhoz képest 60-70%-kal emelkedett és a növekedés még esős tavasz ellenére sem állt le. Kétév alatt több mint ötmillió utazás valósult meg.

A fővárosban közlekedők igényeinek kiszolgálása érdekében a BKK idén már többször bővítette a MOL Bubi szolgáltatási területét: a VI. és a VIII. kerületben, a Városligetben, a III. és a XIV. kerületben is újabb helyszíneken lehet felvenni és leadni a kerékpárokat.

A rendszer két évvel ezelőtti újra-indulása óta a MOL Bubi flottája már közel a duplájára nőtt. A BKK 2022-ben összesen 500 új MOL Bubi kerékpárt állított forgalomba, az idei 400 darabos bővítés után pedig már 2460 bicikli áll az ügyfelek rendelkezésére. A Bubi történetében még sosem volt ekkora a közbringa-rendszer flottája. A szolgáltatás sikeressége azt bizonyítja, hogy mindenképpen érdemes kihasználni a budapesti közlekedés, gyors, hatékony és egészséges módját, a MOL Bubit.

Szóljon hozzá!