ZETApress

hírportál

Dugók ellen okostelefon

Ki ne lenne kíváncsi arra, hogyan lehet gördülékenyebbé tenni a napi autózást, elkerülni a dugókat és a velük járó stresszt és kipufogógázt. Ha már tudjuk, merre menjünk, tudjuk meg azt is, merre ne induljunk, vagy hogyan kerüljük el a dugókat.

Útnak indult Magyarország új közösségi forgalomfigyelő rendszere! Működése egy olyan interneten szerveződő közösségre épül, amely a hálózatban működő több tízezer okos-telefon információcseréjén keresztül közvetíti az azonnali forgalmi információkat a ? Magyarország bármely területén ? közlekedőknek, így a Jittiző tagok segítik egymást a dugók elkerülésében.

A fentiekről a Jitti (Just In Time Traffic Information) sajtóbemutatóján nyertünk ismereteket ma délelőtt a Szabadság téri Angelo Café Bank Centerben. ? A koncepció sokórányi dugóban üldögélés eredményeképp alakult ki, és közel kétéves egyre gyorsuló fejlesztési munka eredményét tartalmazza ? mondta el Nagy Bálint ügyvezető igazgató.

Az új interaktív, közösségi forgalomfigyelő rendszer segítségével eldönthetjük, melyik útvonalat válasszuk, így az autóban, a kipufogógázban eltöltött idő és az ezzel járó stressz és a közlekedési morál jelentősen csökken. Nem csak a lassú-, de a gyorshajtást is rögzítheti, de az ügyvezető kérdésemre elmondta, hogy az adatok titkosak, így a rendőrség ez utóbbiról sem szerezhet tudomást.

Dulin Jenő közlekedéspszichológus elmondta, hogy a napi 40-50 perces autózás számos veszélyhelyzetet teremt. Mindenki jó vezetőnek tartja saját magát, mégis érdemes a partnereink reakcióit figyelnünk. Ha sokan anyáznak, ha gyakran szidnak minket, érdemes otthon nyugodt körülmények között végiggondolni, mit tettünk rosszul, nem nekik volt-e igazuk. Általános recept nincs arra, hogy egy veszélyes helyzet megoldása után hogyan engedjük ki a gőzt, ezt mindenkinek, magának kell eldöntenie!

A közlekedéspszichológus szerint a budapestiek főként a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban autóznak. Mivel az emberek leginkább munkavégzéshez használják autójukat, vezetés közben már a rájuk váró feladatokon gondolkoznak, ezért nem figyelnek, és könnyen balesetet okozhatnak, amit menedzser balesetnek hívnak. Az észlelés olyan gondolkodási folyamatot indít el, ami a lelki jelenségek legbonyolultabb része.

A Jittivel viszont az ember ki tud lépni saját érzékelési rendszeréből, mert ezt a feladatot a készülék is segíti, ami figyel, közvetít számára ? és azzal, hogy kiterjeszti az észlelést, könnyebbé teszi a tájékozódást is. A rendszer segítségével a vezető előre láthatja, hogy melyik útvonalon, várhatóan hol és mi fog történni vele, így nem idegeskedik feleslegesen, ezáltal javulnak életfeltételei, és elkerülheti a dugók okozta bosszúságot. Mindezeket figyelembe véve a közlekedési morál is javulhat és közlekedésbiztonsági szempontból is előnyös lehet az autósoknak ? tette hozzá Dulin.

Magyarországon jelenleg nagyjából százezer iPhone és hozzávetőleg ugyanennyi Windows Mobile (HTC, Samsung, Asus és más gyártók GPS képes eszköze) van használatban, ezért a csapat először ezek klienseit fejlesztette, de rövid távú terveik között szerepel az Androidra, a Nokia és az Ericsson készülékeken futó Symbianra, valamint a Blackberry telefonokra történő fejlesztés is. Arról, hogy a fentiek közül melyik legyen a következő Jitti platform, a weboldalukon lehet szavazni.

Kevés az igazán érdekes és újszerű magyar fejlesztésű szoftver a platformunkon, de emellett a Jitti felhasználói szemmel is jól átgondolt termék. Használata teljesen automatikus, az adattovábbításhoz és megjelenítéshez az alkalmazás elindításán kívül semmi egyebet nem kell tenni, nem kell vezetés közben telefonon forgalmi központot hívogatni, vagy gombokat nyomogatni. Már most elkezdtük előkészíteni a kollégákkal a Jitti Windows Phone 7-re történő mihamarabbi kifejlesztését ? mondta Győrffy Péter, a Microsoft Windows Mobile termékmenedzsere.

A Jitti használatához szükséges hardver-szoftver igény ma már szinte minden okostelefonban megtalálható: GPRS, EDGE, 3G vagy HSDPA adatkapcsolat, beépített vagy kapcsolt GPS, 10MB szabad RAM memória, memóriakártya 200MB szabad területtel, minimum Windows Mobile 5.0 verziószámú operációs rendszer, minimum 320×240 felbontású érintőképernyő. iPhone-ok esetében iPhone OS 3.0 vagy későbbi verzió szükséges.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jitti fejlődik | ZETApress

Szóljon hozzá!