ZETApress

hírportál

Logóválasztó tippjeink

Hogyan válasszunk logót? – Legyen szó saját vállalkozásról, blogról vagy akár egy üzleti célra is szánt közösségi oldalról, szükségünk lesz hozzá egy logóra, mely azonosít és felismerhetővé tesz minket. Hogyan kezdjünk neki és mire figyeljünk? – Ehhez adunk most tippeket a Rackhost segítségével!

Ötletelés

Először nézelődjünk más cégek, márkák logói között, és próbáljuk meg hozzávetőlegesen meghatározni, milyen stílusú logók tetszenek nekünk, melyek illeszkednek a mi céljainkhoz, esetleg milyen szimbólumokat szeretnénk használni, mit akarunk közvetíteni a logónkkal! Mindeközben már azt is látni fogjuk, mi az, ami semmiképp sem jöhet szóba számunkra. Amennyiben a fő irányvonalak megvannak, könnyebb lesz a későbbi munka.

Logó típusa

Többféle logó típus közül is választhatunk céljainknak, illetve ízlésünknek megfelelően. Amennyiben szimbólumot választunk, egy kis ikon fogja alkotni a logónkat önmagában. Ezenkívül választhatunk egy szót is, mely lehet a vállalkozásunk, márkánk, blogunk neve egy meghatározott stílusban, de betűmegjelölést is alkalmazhatunk, mely általában egy rövidítés, vagy kezdőbetűkre utal. A kettőt akár kombinálhatjuk is. A kombinált logóban egyszerre jelenik meg a szimbólum és a szöveg. Továbbá tervezhetünk emblémát, melyben a szöveg egy forma vagy szimbólum részeként jelenik meg és a kettő nem választható szét egymástól a kombinált logóval ellentétben. Természetesen a tevékenységi körünk és céljaink függvényében tudunk dönteni a számunkra megfelelő típusról.

Betűtípus

Következő lépésként egy stílusban illeszkedő betűtípus kiválasztása szükséges. Fontos, hogy kis méretben is olvasható legyen! Talpas, vagy talpatlan betűtípus áll közelebb céljainkhoz? Kézzel írt vagy nyomtatott betűkre hasonlító stílust válasszunk? Ezekről mind döntenünk kell!

Színek

Hasonló választás előtt állunk a színek tekintetében is. Rendelkezésre állnak hideg, meleg és semleges színek is, melyekkel más-más hatást, hangulatot tudunk elérni és különböző stílust tudunk képviselni. Mindenképp vegyük figyelembe az egyes színek, adott országban jellemző általános jelentését is!

Használat

Amikor már körvonalazódtak a logónk tervei, érdemes elgondolkodnunk azon is, hol és milyen formában fogjuk használni. Fontos, hogy ne csak a közösségi oldalakon, hanem adott esetben névjegykártyán, levélpapíron vagy akár óriásplakáton is megállja a helyét, hiszen elengedhetetlen, hogy konzisztensen, minden platformon ugyanazt a logót tudjuk használni.

A megfelelő logó kiválasztása, megtervezése először egyszerű feladatnak tűnik, de érdemes jól körüljárni a témát és mindenre figyelni, hiszen nagy szerepet játszik a márkaépítésben és ideális körülmények között ritkán vagy soha sem változtatjuk, minden helyzetben és több év múlva is meg kell, hogy állja a helyét. Sok sikert kívánunk!

Szóljon hozzá!