ZETApress

hírportál

M3 újra teljes vonalon!

Az M3-as metró rekonstrukciójával megvalósuló fejlesztés nemcsak a budapestieké, nemcsak a fővárosban élők érdekét szolgálja – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter a felújított Arany János utcai állomás délelőtti átadóján.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a metrófelújítás a magyar kormány, a főváros és az Európai Unió együttműködésével valósult meg. A felújítás költségeinek hozzávetőleg 2/3-a uniós, 1/3-a pedig hazai forrás. Legfontosabbnak az együttműködést nevezte a beruházással kapcsolatban, kiemelve, hogy Budapest kulturális és infrastrukturális szempontból is Közép-Európa egyik fontos központja. Az uniós források is jól hasznosultak. A budapesti tömegközlekedést nemcsak a fővárosban élők használják, így ez a fejlesztés mindenkié! – hangsúlyozta a miniszter.

Bolla Tibor az eseményen a metrófelújítás legjelentősebb állomásának nevezte az Arany János utcai és a Nyugati pályaudvari állomások átadását. A BKV vezérigazgatója kiemelte, hogy mintegy 3500 ember munkájával újult meg a metróvonal. A metrófelújítás költségeiből 172,7 milliárd forintot az Európai Unió fizet, a hazai társfinanszírozás összege 44,8, míg a fővárosi önkormányzat hozzájárulása 7,1 milliárd forint.

Karácsony Gergely Budapest és az egész ország szempontjából örömtelinek nevezte a beruházás elkészültét. Köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben közreműködött. Kiemelte, hogy a májusban befejeződő felújítással az M3 valamennyi állomása akadálymentessé válik, melyek sokkal biztonságosabbak és tetszetősebbek lesznek. A főpolgármester a főváros további közlekedési fejlesztési terveiről szólva kitért a metróhoz kapcsolódó villamosvonalak, illetve szerelvények fejlesztésére, ezzel összefüggésben mintegy 105 milliárd forintos keretösszeget említett. Fontosnak nevezte a Nyugati tér környékének további fejlesztését is.

Ma 13 órától már az M3 teljes vonalán, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között utazhatunk, de mivel a Nagyvárad és a Lehel tereken tart még a felújítás, itt még nem állnak meg a szerelvények. Környékükre állomás-pótlóbusszal és egyéb járatokkal juthatunk el. Hétvégeken csak Újpest-központ és Göncz Árpád-városközpont között jár a metró, a XIII. kerületi városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3 pótlóbusszal utazhatunk. Ma 13 órától ismét használhatjuk a 2019. március 30-ra felújított és átadott Dózsa György úti állomást is, amelynek akadálymentesítése mára megvalósult. Az M3 felújítása az öt és fél évig tartó munkálatokat követően remélhetőleg májusra fejeződik be teljesen, a BKV addig az utazók türelmét kéri!

Szóljon hozzá!