ZETApress

hírportál

Palotanegyed a kultúra Belvárosa

Európa Belvárosa Program ? Józsefváros, Palotanegyed címmel közel kétmilliárd forint értékű kulturális gazdaságfejlesztési programot indított a Palotanegyedben a VIII. kerületi önkormányzat ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

A kerületvezetés a Józsefváros e kevésbé ismert történelmi negyedének stratégiai szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztésében. A Palotanegyed építészeti és kulturális örökségére, az itt működő egyetemekben rejlő energiákra és az itt ma még példaértékűen jellemző kiskereskedelem ösztönzésére épül Belső-Józsefváros fejlesztési programja.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 Zrt. által kidolgozott pályázat megvalósítását az Európai Unió ? az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében ? 900 millió forinttal támogatja, az önkormányzat ezt 760 millió forint ? az unió felé elszámolható ? önerővel egészíti ki ? jelentette be Kocsis Máté polgármester és Lukovich Tamás a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban. Összesen 1,9 milliárdos fejlesztést hajtanak végre két év alatt a történelmi Belső-Józsefvárosban.

A Belváros nem rég elkészült Új Főutcájának Kálvin téri végénél kezdődik a történelmi Józsefváros eddig méltatlanul elfeledett, műemléki palotákban gazdag kulturális negyede, a Palotanegyed. A városrész egykor a polgáriasodó Pest közkedvelt kulturális negyede volt, de ma is a főváros kulturális és felsőoktatási intézményekben leggazdagabb, komoly történelmi tradíciókkal rendelkező területe. A Józsefvárosi Önkormányzat ezt a kivételes adottságot szeretné ? az itt található kulturális intézményekkel és egyetemekkel szorosan együttműködve ? kiaknázni a most indított Európa Belvárosa Programban.

A projekt jóval több, mint egyszerű városcsinosítás. A kerületvezetés hosszú távú stratégiai célja a VIII. kerület presztízsének növelése, a Palotanegyed bekapcsolása a belvárosi vérkeringésbe, egyetemi városnegyeddé fejlesztése, idegenforgalmi vonzerejének növelése, épített és kulturális örökségének védelme, és mindezzel egész Józsefváros gazdaságfejlesztése. Az Európa Belváros Program keretében tehát egyszerre zajlik a Palotanegyed fizikai és a szellemi rekonstrukciója ? ismertette a kerületvezetés céljait Kocsis Máté polgármester.

A fizikai megújulás jegyében közterületek újulnak meg és adják át az elsőbbséget a gyalogosoknak: vegyes, csillapított forgalmú lesz a Mária utca, a Gutenberg tér, a Bródy Sándor utca, a Horánszky, a Kőfaragó és a Gyulai Pál utca. Programot indítanak a műemléki védettségű paloták díszkivilágítására, az itt található számos épített örökség védelmét a helyi civilekkel együtt szervesen a hétköznapok, a helyi identitás részévé kívánják tenni.

A Horánszky utca 13. szám alatt helyi vállalkozásfejlesztési-, diák- és közösségi központ épül. A jövő nyáron megnyíló központot az önkormányzat félmilliárd forintos beruházás keretében alakítja ki. Az új intézmény missziója a helyi kis- és közép vállalkozások fennmaradásának védelme, működésük, fejlődésük segítése, a helyi munkahelyek megtartása.

A történelmi negyedben ugyanis a mai napig példaértékű a kiskereskedelem szerepe, Budapesten belül itt koncentrálódik a legtöbb kiskereskedelmi üzlet (több mint háromezer), melyek ma is ezreknek adnak munkahelyet. A központ további fontos missziója lesz, hogy olyan innovatív, a fiatalok ötleteit is befogadó szellemi műhellyé váljon, ahol a kerületben található felsőoktatási intézmények hallgatóit aktívan be lehet vonni Józsefváros kulturális gazdaságfejlesztésébe.

A Palotanegyed kulturális gazdaságfejlesztésével a Józsefvárosi Önkormányzat szeretné elérni, hogy a pesti belváros határvonalai kitolódjanak Belső-Józsefváros felé, és a városrész a főváros új, kulturális élményekben gazdag, pezsgő, fiatalos része legyen. Ennek érdekében az idén megrendezésre kerülő négy fesztivál válhat a fejlesztések katalizátorává, amelyeket a palotanegyedi kulturális intézmények, gazdasági szereplők és civilek bevonásával szerveznek.

A június első és augusztus utolsó hétvégéjén zajló Palotanegyed Fesztivál során a Krúdy utcában, a Mikszáth téren, a Pollack Mihály téren, a Gutenberg téren koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, antik könyvpiacok lesznek, és bemutatkoznak a helyi mesteremberek is. Augusztusban Világtánc Fesztivál, szeptemberben nagyszabású Tudományfesztivál helyszíne lesz a Józsefvárosi Palotanegyed.

Szóljon hozzá!