ZETApress

hírportál

Veszprémi fejlesztések

Megkezdődik Veszprém vasútállomás felújítása – derült ki a mai sajtótájékoztatón. Idén Veszprém tölti be Európa Kulturális Fővárosának szerepét, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit.

A programhoz kapcsolódva Veszprém vasútállomás felújításának első üteme február elején megkezdődik. A rendezvénysorozat kapcsán a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a MÁV-Volán-csoport stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek egyik elemeként, a fenntarthatóság jegyében, a vasúttársaság kedvezményes árú Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet vezetett be.

Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva Veszprém vasútállomást is felújítják, a beruházás 1,105 milliárd forintból, részben hazai költségvetési támogatásból és 355 millió erre a célra elkülönített MÁV saját forrásból valósul meg. A beruházás keretében megújul az utasforgalmi épület és annak külső homlokzata, az utasvárót új burkolat teszi majd még szebbé, és akadálymentes illemhelyet építenek ki, melyet a váróteremből könnyen meg lehet majd közelíteni. Az utasok új fotocellás ajtókon keresztül közlekedhetnek. A felvételi épület új peron- és előtetőt is kap. Új utcabútorokat helyeznek el az állomás előtérben, a középső utasperonon – ahová az InterCity vonatok érkeznek -, valamint az állomásépület körzetében is. Az utaskomfort növelése érdekében továbbá a peronra vezető kijáratokat is akadálymentesítik, két új fedett utasbeállót és tíz kerékpártámaszt helyeznek el.

A kivitelezési munkálatok február 6-án hétfőn a szükséges bontási munkálatokkal, illetve a homlokzat felállványozásával megkezdőnek. Az utasforgalmi területeken is számítani kell részleges korlátozásokra, a kerülő útvonalakat minden esetben ki fogják táblázni.

A veszprémi vasútállomásnál lévő helyközi és helyi autóbusz-állomáson kisebb tereprendezést hajt végre a Volánbusz is, a munkálatok tavasszal fejeződhetnek be. Továbbá az állomás környezetében lévő, a városhoz tartozó területek is megújulnak az önkormányzat munkájának köszönhetően.

A rendezvénysorozat kapcsán a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a MÁV-Volán-csoport stratégiai partnerségi megállapodást kötött, amelynek célja, hogy kölcsönösen segítsék egymást a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében. A Program egyik alapértéke a fenntarthatóság, ezért is kiemelten fontos, hogy a rendezvények ezeket a szempontokat figyelembe véve működjenek. A fenntarthatósági célok elérésében a közösségi közlekedés szerepe kiemelten fontossá vált, a turizmus szempontjából kiemelt, több százezer látogatót megmozgató eseménysorozatnál érdemes ennek előnyeit minél jobban kihasználni.

Ennek érdekében a MÁV-Volán-csoport a kiemelt programok idejére kedvezményes Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet vezetett be. A szimbolikus 2023 forintba kerülő vasúti jegy a MÁV-START és a GYSEV területén is érvényes, oda-vissza utazást biztosítva az ország bármely pontjáról Veszprémbe. Az első kiemelt rendezvény, melyre az EKF jegy érvényes volt a januári megnyitó ünnepség volt, amire támogatásként a MÁV-START és a Volánbusz is éjszakai mentesítő járatokat indított. Legközelebb az áprilisi Blues Fesztiválra lehet majd kedvezményes jegyet váltani. Itt is az általános elővételi szabályok érvényesek, azaz 60 nappal a rendezvény előtt lehet a jegyeket megvásárolni. További infó a Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyről idekattintva olvasható.

A Székesfehérvár-Veszprém-Boba-Celldömölk-Szombathely vasútvonalon 2022-ben közel kétmillió utas utazott, Veszprém vasútállomáson pedig már több mint 550 ezren fordultak meg tavaly a folyamatosan fejlődő szolgáltatásoknak is köszönhetően. A MÁV-START 2020-ban új menetrendi rendszert vezetett be Budapest és Veszprém között, melynek eredményeképp óránkénti IC járatok közlekednek, a Göcsej és Bakony IC-kben modern, nagysebességű, kényelmes InterCity kocsikkal utazhatunk. Tavaly decembertől vezették be az Okosjegyet Budapest és Veszprém között a Göcsej IC járatokra, amely 1599 forinttól elérhető, és magában foglalja a helybiztosítást is. Az Okosjeggyel Veszprém és Budapest között akár 600 forint is megtakarítható.

A vasúti és autóbuszos szolgáltatás összehangolásának köszönhetően a 2022/2023-a menetrendváltás óta Veszprém és Ajka között személyvonatok helyett a Volánbusz helyközi autóbuszjáratai szolgálják ki a településeket. A Volánbusz a Veszprém és Ajka közötti települések vasúti kapcsolatának biztosítása érdekében több, jelenleg is közlekedő autóbuszjárat útvonalát módosította, illetve meghosszabbította, így azok Veszprém vasútállomáson munkanapokon jellemzően két-három óránként, csúcsidőben óránként, hétvégén pedig többnyire kétóránként biztosítanak csatlakozást a főváros felé közlekedő InterCitykhez.

A MÁV-Volán-csoport célja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést, ami a fejlesztéseknek köszönhetően egyre népszerűbb az utasok körében, fenntarthatóbb alternatívát nyújt az egyéni utazás helyett.

Szóljon hozzá!