ZETApress

hírportál

Folytatódó hagyomány

Hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek vehették át ösztöndíjukat az MKB Bank székházában. 2022-ben ismét bővült azon fiatalok száma, akik diplomát szereztek az MKB Bank által 25 éve életre hívott ösztöndíjprogramnak köszönhetően. Egy-egy ifjú hölgytől és úrtól ma délután ünnepélyesen elbúcsúztak. Fotóink Lantai József felvételei.

A jelenlegi ösztöndíjasok – ahogy minden évben – oklevelet vettek át. 14 lány és 10 fiú MKB-NGYSZ, majd 5 lány és 3 fiú Waberer’s-NGYSZ-oklevelet kapott. Idén ezeket dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és az Országgyűlés elnöke; dr. Barna Zsolt, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója; dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke és Erdélyi Barna, a Waberer’s International vezérigazgatója adta át a rendezvényen megjelent fiataloknak.

Negyedszázados együttműködés

A nehéz sorsú gyermekek felkarolásával foglalkozó Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank együttműködése igen hosszú és sikeres múltra tekint vissza. Összefogásukkal immár 25 éve minden tanévben kiválóan tanuló, ám szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal élhet az MKB Ösztöndíjprogram által biztosított rendkívüli lehetőséggel. A Gyermekmentő Szolgálathoz évről-évre beözönlő pályázatok száma bizonyítja, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre. A túljelentkezés 110-szeres. Jelenleg az MKB Bank egy hároméves szerződés keretében évente mintegy 50 millió forinttal támogatja a Gyermekmentő munkáját.

Bővebben az ösztöndíjprogramról

Az MKB Bank 1997-ben ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. Azóta a bank az NGYSZ bevonásával minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola 1-2. osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A jó tanulmányi eredmény megtartása esetén egészen a mesterdiploma megszerzéséig kaphatják az ösztöndíjat. Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre emelkedett, elérve a jelenlegi 186 főt. Ebből az MKB Bank 100 gyereknek fizeti az ösztöndíját.

Felelős pénzintézetként kötelességünknek érezzük, hogy segítsünk a társadalmi felzárkózásban és lehetőséget biztosítsunk a szorgalmas és tanulni vágyó fiataloknak, ehhez kiváló partnerünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Örömmel mondhatom, hogy az első ösztöndíjasaink éppen 15 évvel ezelőtt, 2007-ben diplomáztak – köztük mérnökök és orvosok is vannak, de táncművész, régész és közgazdász is akad -, azóta is tartjuk velük a kapcsolatot – fogalmazott dr. Barna Zsolt, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

A bank nagyvonalú kezdeményezéséhez több cég, így a Waberer’s International és a Zsidai Csoport, illetve magánszemélyek is csatlakoztak, akik 86 gyereket és fiatalt támogatnak. A pénzintézet minden tanév elején oklevéllel jutalmazza a programban részt vevő gyerekeket. Az MKB Bank ösztöndíja jelenleg havonta 35 ezer forint. Azok a diákok, akik nem tudják tartani a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíj-programból. A kimaradó és a végzős diákok helyére a Gyermekmentő új felhívást ír ki. A programba bejutó diákok többségének tanulmányi átlaga kitűnő, szorgalmas, ambiciózus gyerekek, fiatalok. Az MKB Bank a pályakezdő, volt ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját.

A karácsonyi varázslat folytatódik

Az MKB Bank társadalmi felelősség-vállalási tevékenységének egyik alappillérét jelentő ösztöndíjprogramokon túl a pénzintézet és az NGYSZ együttműködésének meghatározó eseménye az MKB Karácsonyi Gyermekgála. Ezt idén december 18-án aranyvasárnap délelőtt 11 órától rendezik meg a felújított Magyar Állami Operaházban. A gála immár hagyományos programja a Diótörő című mesebalett. Az MKB Bank az ünnepi előadással minden évben igyekszik szebbé, gazdagabbá, igazi élménnyé varázsolni a karácsonyt a gyermekek számára. A két szervezet egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás, hiszen Csajkovszkij karácsonyi balettje az ünnepi készülődés elengedhetetlen része.

Szóljon hozzá!