ZETApress

hírportál

Vízközműről Budapesten

Budapesten találkoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal volt a házigazdája a WAREG (European Water Regulators), az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének 26. közgyűlésének.

A kétnapos találkozón az európai hatóságok workshop keretében egyeztettek a víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár emelkedés hatásairól és döntöttek az ukrán víziközmű-szolgáltatásért felelős hatóság megfigyelői státuszú csatlakozásáról is – tudatta a MEKH Kommunikáció.

A víziközmű ágazatot szabályozó európai hatóságok közgyűlésének házigazda szerepét immár 3. alkalommal vállalta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A MEKH a szervezet egyik alapító tagja, a WAREG alelnöki posztját dr. Szalóki Szilvia, a hivatal víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese tölti be.

A budapesti találkozón 14 európai szabályozó hatóság képviseltette magát személyesen, továbbá részt vett az egyeztetéseken on-line az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának delegáltja is. A tagok a közgyűlés keretében egyeztetéseket folytattak többek között a víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló uniós rendelet módosításával kapcsolatban, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról. A közgyűlésen WAREG megfigyelői státuszt kapott az ukrán víziközmű-szolgáltatásért felelős hatóság.

Az eseményen a MEKH képviseletében dr. Szalóki Szilvia kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá az albán hatósággal, mely a jövőben kétoldalú egyeztetések, közös workshopok és tréningek tartására, valamint tisztviselőcserére is lehetőséget ad. A WAREG működésének célja, hogy fórumot biztosítson az európai regulátorok együttműködésének, melynek fókuszában a víziközmű-szolgáltatás szabályozásának összehangolása, a szabályozó hatóságok elméleti megoldásainak és gyakorlati tapasztalatainak, valamint információinak cseréje áll.

Szóljon hozzá!