ZETApress

hírportál

Boldog szülinapot, Budapest!

Átadta Budapest új díszpolgári címeit Karácsony Gergely főpolgármester a Főváros Napján délelőtt az Újvárosházán, s egyben megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából két évig tartó ünnepségsorozat is.

Díszpolgár lett Dés László zeneszerző, előadóművész; Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője; Hajdu László nyugalmazott XV. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő; Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora; továbbá Závada Pál író. Posztumusz díjazott lett Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja; valamint Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő.

Karácsony Gergely a díjazottakról elmondta: ők Budapest szebbik és jobbik arca, Budapest színe és java. Sok-színe és legjava! A most 149 éves Budapest őrzi a polgári ethosz maradékát ebben az országban. Jövőre Budapest 150. születésnapját ünnepeljük, és ez az évforduló nem az alapításról, hanem az egyesítésről szól, hogy másfél évszázada lakjuk már be ezt a helyet a különbözőségeinkkel együtt. Az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást.

A polgári ethosz azt jelenti, hogy az igazságot minden körülmények között jobban szeretjük a hazugságnál, hogy a politika nem a pillanat uralása, hanem az igazság keresése, és nem bűnbakokat, hanem megoldásokat keresünk – mondta Karácsony Gergely hangsúlyozva: a polgár, a polgári város nem lehet más, csakis szolidáris: békeidőben is, de válságok sújtotta korban mindenképpen.

Sem a polgár, sem a polgári város nem hagyhat cserben senkit, most főleg nem, mert nem fogjuk tudni máshogy átvészelni ezt a ránk váró hosszú, didergős telet, csak ha nem engedünk a szolidaritásból. Ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a városnak a nagyszerűségét a sokszínűsége adja és ahhoz a hitünkhöz, hogy nekünk, akik hiszünk az emberségben, az emberiességben, a méltányosságban, a civil kurázsiban, a szolidaritásban, van egy jobb történetünk. És itt, Budapesten ennek a történetnek a jegyében rendezzük be az életünket! – tette hozzá Karácsony Gergely.

Závada Pál a díjazottak nevében mondott beszédében megköszönte az őket ért megtiszteltetést, és szólt arról: temérdek dolog miatt lehetünk büszkék budapestiként, de mégsem tehetünk úgy, mintha ez a bizonyos sokféleség korszakról korszakra valami kiegyensúlyozott harmóniában, a maga természetes sokszínűségében, feszültség nélkül tenyészett volna, békésen, egymás mellett élve. Nem hihetjük ezt, hiszen ismerjük történelmünket. Nemhogy a nagy kataklizmák idején nem így volt, ma is messze vagyunk ettől. A Budapest-történet sem beszélhető el értékválasztás nélkül, ha igazi európai fővárosban akarunk élni, nem pedig ismét valami hagymázas rémálom kellős közepén.

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest-díjat is. Elismerést kapott Adamkó Péter, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett barlangkutató, barlangi mentő; Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió volt ügyvezetője, jelenlegi műsorkészítője; Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója; Fodor Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház alapítója; Grünberger Tamás művészicsillár-készítő; a Járókelő.hu közössége; Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, műfordító, egyetemi tanár; valamint Zsigó Jenő szociológus.

Budapestért díjban huszonhatan részesültek, köztük a Budapest Bike Maffia; Ferdinandy György József Attila- és Márai Sándor-díjas író, kritikus, irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Horváth László, a Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése; Másik János zeneszerző, énekes, előadóművész; Molnár Ferenc táncos, koreográfus; a Red Bull Pilvaker közössége; valamint Szabó Simon színész, rendező.

Az ünnepségen kiosztották a Ráday Mihály-díj – Budapest Épített örökségéért Elismerést, a Papp László Budapest Sportdíjat, a Zalabai Gábor-díj – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat, valamint a Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjat is.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17-e annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Az ünnepséget megelőzően a 2024. november 17-ig tartó Budapest 150. rendezvénysorozatról adtak tájékoztatást. Karácsony Gergely elmondta, az ünnepségsorozat nagyon nyitott lesz, és lehetővé teszi a polgárok aktív bevonását. Részben költségvetési kérdés is, hogy a programokból mint tudnak a jövő évben megvalósítani. Létre kívánnak hozni egy 3200 tőből álló rózsakertet, hogy az az összes magyarországi települést és a nemzeti egységet szimbolizálja a Gellért-hegy Jubileumi parkjában.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes elmondta, a rendezvények között lesznek intézményi programok, a közműcégeknek ünnepségek, a Budapest Nagyregény elnevezésű kulturális projekt, valamint sportprogramok. Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója elmondta, holnap minifesztivál lesz a Művész, a Corvin, a Puskin, a Tabán és a Toldi mozi részvételével és este a 6-os villamos vonalán 18 és 22 óra között szülinapi bulivillamos közlekedik majd. A rendezvénysorozat programja idekattintva elérhető.

Szóljon hozzá!