ZETApress

hírportál

Zöldülő Blaha

Folytatódik a faültetés és a növénytelepítés a Blahán. Jelentősen zöldebb lesz a megújuló Blaha Lujza tér, ahol folyamatban vannak a növénytelepítési munkák: tegnap elkezdték ültetni a fákat a növénykazetták körüli térburkolatba. Eközben zökkenőmentesen halad a felújítás, a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető tér még az idén elkészül.

Összesen 80 fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre, a faültetési munkák újabb, 3. üteme tegnap kezdődött a növénykazetták körüli térburkolatnál. A tér karakterét korábban főleg a nagy burkolt felületek adták, de a felújításnak köszönhetően ez lényegesen megváltozik.

A tér nagy részén – a még elültetésre váró fák környezetében – korábban vízáteresztő fugázással kialakított térkövet, valamint kiskockakő burkolatot építettek, amely alatt mesterséges váztalajt alakítottak ki. Ennek célja, hogy segítse a faveremráccsal körülvett fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítménye legyen a térburkolatnak. A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm Faültetési Rendszerrel ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

Eközben a növénykazettákba ültetett fák környezetében folyamatos a növénytelepítés. A kiválasztott cserjefajok változatos levélformájukkal és -színükkel erősítik a megújuló tér ligetes jellegét. A munkák előtt a szakemberek teljes talajcserét hajtottak végre, és alatta agyag vízmegtartó réteget építettek ki. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza tér felszíne alatt tömör sittréteg húzódik, ami az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, valamint a világháborús törmelékekből áll.

Zöldebb lesz a környék, javul a mikroklíma

A legnagyobb növénykazettába tavaly ősszel 19 új fát ültettek el, míg idén áprilisban 5 fa került a középső növénykazettába. A térburkolatba összesen 56 fát ültetnek faveremráccsal körülvéve. A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágaikkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre csoportosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa lesz a téren, emellett 1000 m2 zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a terület élhetőségét, illetve javítják mikroklímáját.

Az élhetőbb Budapestért megállás nélkül dolgoznak a téren és környékén

Mindeközben zajlik a munka a Blaha Lujza téren, egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető tér alakja. Folyamatban van a térburkolat lerakása. a közvilágítási hálózat kiépítése, valamint a térbútorok kihelyezése is. Hamarosan elhelyezik a növénykazettákra a kis méretű szobrokat, amelyek – utalva az egykor ott álló Nemzeti Színházra – színházi jeleneteket ábrázolnak. Nemcsak ezek emlékeztetnek majd a színházra: a tér a Nemzeti egykori székeire utaló bordó színű köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

Utolsó szakaszába ért a Somogyi Béla utca felújítása, ezért a BKK visszaadta az utcát a közúti forgalomnak. A forgalomtechnikai munkák folyamatban vannak, és várhatóan november végéig a növénytelepítés is elkészül. A teljes kivitelezés tervezetten még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a BKK oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás jelentősebb eseményeiről pedig egy idővonalon tájékozódhatnak – ajánlja a Budapesti Közlekedési Központ.

Szóljon hozzá!