ZETApress

hírportál

Kőláng a parkban

A Szolidaritás lángja – új installáció emlékeztet az összefogás erejére a Városháza Parkban – tudatta Berkes Orsolya PR menedzser. Fotóink Bartha Dorka felvételei.

Budapest tanúja volt a változást sürgető egyetemistáknak 1956 októberében, majd a forradalom november 4-i elfojtásának is. Bár ezek a történelmi események a múltat idézik, az eszmék azonban közel, a ma emberéhez hozzák azokat: a szolidaritás napjainkban éppoly fontos fogalom az itt élők számára. A Budapest Brand nZrt. a FabLab Budapest egyedi installációjával: a Szolidaritás lángjával emlékeztet bennünket az elfogadásra és az összetartozásra.

A nehéz időkben különösen fontos, hogy ne tévesszük szem elől: egy várost igazán erőssé a közössége tesz, és ennek ereje nagyrészt az egymás iránti szolidaritáson nyugszik. A Szolidaritás lángja installáció az október 23-i budapesti diáktüntetésen tűnt fel először. – Gyújtsuk meg a szolidaritás lángját. Lángjának lobogása tartsa bennünk a lelket, és erősítsen meg minket a kiállásunk során! – biztatott mindenkit Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke. A láng, ami a tüntetésen még valódi tűzként lobogott, a Városháza Parkba kerülve biztonságosabb formát öltött. Az installáció világításához a napelemes térburkolat segítségével akkumulátorok biztosítják a szükséges energiát, így az üzemeltetés környezetbarát és jelen energiakrízisben nem jár többletkiadással.

Az installáció egészen tavaszig, várhatóan 2023. március 15-ig lesz kint a Városháza Parkban, mert fontosnak tartjuk, hogy szolidárisak és elfogadók legyünk mindenkivel, aki nélkülöz, aki kitaszított. Azt gondolom, hogy a szolidaritás lángja méltó helyére került, hiszen itt mindenki megtekintheti, és egy pillanatra átérezheti mások problémáját, nehézségeit. Az összetartozás szimbóluma és annak üzenete egyre inkább fontossá válik napjainkban – mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója.

A tervezési és kivitelezési feladatokat a FabLab Budapest végezte. – A munkával szemben alapvető igényként fogalmaztuk meg, hogy reflektáljon a társadalmi krízisre, vizuálisan utaljon Budapestre és a Városháza Park városszöveti kontextusára, kapcsolódjon október 23-a szimbolikájához, úgy hangsúlyozza az összefogás erejét, hogy találkozási ponttá váljon a városlakók számára – foglalta össze Iszlai Gáspár, az installáció formatervezője. Gáspárnak és a FabLabnak nem ez az első közös munkája, a műhely gyakran dolgozik együtt fiatal tehetségekkel. – Hiszünk a vizualitással való közösségépítés erejében; abban, hogy a fiatal művészeket be lehet és be is kell vonni a város szebbé és élhetőbbé tételébe. Páratlan lehetőség rejlik abban, ha az itt lakó emberek maguk tervezhetnek tárgyakat és alakíthatják környezetüket! – tette hozzá Pap Dávid ügyvezető.

Az örökláng szerkezeti alapját két látszóbeton tömb adja, melyek közrefognak egy rétegekből felépülő fémszerkezetet. A központi fémszerkezet egy zártszelvény váz, lemezeléssel, melyhez hegesztett és csavarkötésekkel kerül rögzítésre a magyar lobogó alapszíneinek számával megegyező rétegekből felépülő főváros sziluettje. Az október 23-a szimbólumává vált lyukas közepű forradalmi zászló közepén a láng yakisugi felületkezelésű tölgyfa félgömb, akril áttörésekkel.

Szóljon hozzá!