ZETApress

hírportál

Gluténmentes ételeink

Gluténmentes élelmiszerek versenye zajlik 2015-től tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Jókai utcai Cöli Bisztróban. A Nagy Ákos moderálta esemény házigazdái: Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke és Szabolcs Péter, az AMUREX Hungária Kft. ügyvezetője voltak.

Az Év Új Gluténmentes Terméke verseny korábbi nyertesei:
2016: Gluténmentes hamburger zsemle, P. Geri Kft./DietABC
2018: Naturbit gluténmentes répatorta, Hunorganic Kft. Különdíj: Gluténmentes Muffin, Dr. Oetker Kft.
2019: Magvas kenyér, Gluténmentes Bt.
2020: Gluténmentes szendvics család, Abonett Kft.

A 2021-es COVIS-szünet után 2022 Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye versenyt idén megújult formában szervezték meg, de a cél változatlan: a hazai gyártó cégeket ösztönözni, hogy korszerűbb, a táplálkozási ajánlásokat kielégítő, ugyanakkor biztonságos gluténmentes termékeket fejlesszenek ki, másfelől, hogy ráirányítsák a figyelmet a legjobb újdonságokra. Fővédnöknek sikerült megnyerni dr. Nagy István agrárminisztert és más szakmai szervezetek támogatását.

A díjra 250 és 500 gramm tömegű kenyerekkel és legfeljebb 100 gramm egységtömegű töltetlen péksüteményekkel lehetett jelentkezni. A versenyre 14 cég nevezett be, ami jelzi a minőségi és biztonságos gluténmentes pékárukat gyártó cégek vezetőinek felelősségét és elkötelezettségét. A verseny sikeréhez hozzájárult a szakmai szervezetek és a szponzorok támogatása is.

Az értékelés során vakon vizsgálták a termékeket, összesen 100 pontot szétosztva az egységtömeg betartására, az alakra és a bélzet állaga mellett az ízére és illatára. Emellett ellenőrizték a glutén tartalom mérés eredményét és az innovációs értéket. A zsűrizés október 05-én szerdán az Andrássy úti KMASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelyében történt. A zsűri tagjai mesterpékek, agrárszakemberek és gluténmentes diétázók voltak és kizárólag a versenyre beadott mintadarabokat vizsgálhatták úgy, hogy a termékeken nem szerepelt a gyártó cég neve, emblémája, vagy bármilyen olyan adat, jelölés, amely beazonosíthatóvá tette volna bármelyiket is. Eredményhirdetés október 17-én hétfőn volt a Magyar Agrárkamara Fehérvári úti Dísztermében az október 16-i Kenyér Világnapjához időzítve. A díjazottak:

Kenyérverseny
1. Cirok cipó, Hunorganic Kft.
2. Chiamagos Cipó, Gluténmentes Pékség NYDFI Kft. – Tibidabo
3. Magszórásos Cipó, Greenpass Kft. Free Gluténmentes Pékség

Péksütemény verseny
1. Mákos kalács szeletek, Aranycipó Kft.
2. Kifli, Magyar Gluténmentes Pékség Kft.
3. Kakaós kalács, P. Geri Kft. / DiétABC

Különdíj – Innovációs különdíj
Universal plus cipó prebiotikus cikória inulinnal, Hunorganic Kft.

Miért gluténmentes?

A coeliakia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, ami a lakosság 1-2%-át érintheti. A betegség egyetlen, ma ismert terápiája az élethosszig tartó gluténmentes diéta, ami a glutén-tartamú gabonák (búza, árpa, rozs) és az azokból készült élelmiszerek fogyasztásának teljes tilalmát jelenti. A gluténmentes élelmiszerek választéka az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt, több élelmiszergyártó cég is jelen van a piacon. A gluténmentes élelmiszerek a coeliakiás emberek számára a gyógyszerrel azonos értékű, ezért a gluténmentes élelmiszerek előállítása és minőségbiztosítási rendszerének is a gyógyszergyári követelményekkel kell azonos szintűnek lennie.

L.É.O.E.

1990. óta képviseljük a coeliakiás betegek és családjuk érdekeit. Aktív partnere és/vagy tagja vagyunk hazai és európai intézményeknek, egészségügyi és más szakmai szervezeteknek, betegszervezeteknek. Az Association of European Coeliac Societies magyar tagjaként felelősek vagyunk az Áthúzott Gabona védjegy magyarországi licencbeadásáért és a helytelen használat figyeléséért is. 2016 – 2020: Év Új Gluténmentes Terméke verseny megrendezése, a legfeljebb 2 éve piacra került élelmiszerek gyártóinak részvételével. 2022: Újra indulás termékkategóriákra. Céljuk: biztonságos, elérhető, ízletes, a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, innovatív gluténmentes kenyerek és péksütemények megfizethető áron!

Szóljon hozzá!