ZETApress

hírportál

Meglettek a társelnökök

Értékelte a párt és az ország helyzetét, és meghatározta a következő időszak teendőit a Magyar Szocialista Párt mai zárt körű kongresszusa. Kunhalmi Ágnest és Komjáthi Imrét társelnökökké választották – ismertette az eredményt Mészáros Tamás, a Szavazatszámláló Bizottság elnöke.

Az MSZP kongresszusának állásfoglalása rögzíti, hogy az MSZP a magyar szociáldemokrácia pártja, az igazi baloldal. Az MSZP szociáldemokrata gazdaságpolitikát képvisel, amelynek középpontjában az emberbe – tudásba, egészségbe, életkörülményekbe – való beruházások állnak. Az MSZP szociáldemokrata társadalompolitikát folytat, amely csökkenti a különbségeket, nem tűri a társadalom igazságtalan anyagi szétszakítását, és újra-indítja a mobilitást, elősegítve ezzel a társadalmi felemelkedést.

A kongresszus az ország helyzetének értékeléséről elfogadott nyilatkozatában rögzíti: Orbán Viktor és a Fidesz-kormány alkalmatlan a felelőtlen politikájuk miatt kialakult válság kezelésére. Nincs átfogó, megalapozott elképzelésük, sodródnak, próbálják kiszolgálni a putyini érdekeket, de ezzel csak mélyebbre sodorják Magyarországot a válságban. Az MSZP szerint békére és biztonságra – jogbiztonságra és megélhetési biztonságra! – van szükség. Az MSZP azt követeli, hogy az Orbán-kormány fejezze be az Európai Unióval szemben indított háborúját, teljesítse a jogállamisági követelményeket, mert ez Magyarország érdeke! A megélhetési költségek kordában tartása miatt pedig a szocialista párt szerint rezsistopra van szükség, nem Fideszes megszorításokra!

Kunhalmi Ágnes társelnök a megválasztását követő beszédében kiemelte: a Fidesz széles társadalmi tömegeket érintő megszorító politikájára új, igazi szociáldemokrata válaszokat kell adni, és ez csak igazi baloldali gazdaságpolitikával lehetséges. Az MSZP végérvényesen szakít a megszorításokra épülő gazdaságpolitikával – mondta az új társelnök hozzátéve: nemet kell mondanunk a 2010 előtt és a rendszerváltás óta ciklikusan alkalmazott, és most Orbán által is használt megszorításokra. Szakítani kell azzal a politikával, hogy a rendszerváltás óta alkalmazott gazdaságpolitika újra, meg újra elvette, visszavette az emberektől azokat a jóléti juttatásokat, jóléti intézményeket, amelyek nélkül nincs emelkedő, egyre növekvő jólétben élő Magyarország.

A társelnök-asszony az új szociáldemokrata politikával kapcsolatban kiemelte az MSZP igazi baloldali programját csak MSZP-s jelölt tudja képviselni, éppen ezért a következő választáson, az előválasztáson lesz igazi baloldali alternatíva, az MSZP-nek lesz saját miniszterelnök-jelöltje. Az elveszített választásról szólva kijelentette, hogy nem az összefogással volt a baj, mert az összefogás nem a cél, hanem az eszköz. Végezetül, ahhoz, hogy az MSZP új lendületet vegyen, ahhoz béke kell a párton belül és béke azokkal is, akik elbizonytalanodtak az MSZP-ben, új hidakat kell építenünk. Új baloldali politika kell, és újra MSZP kell Magyarországnak! – zárta beszédét Kunhalmi Ágnes.

Komjáthi Imre társelnök a megválasztását követő beszédében egy kínai átkot idézett, amely így szól: Élj érdekes időkben! Az MSZP újonnan megválasztott társelnöke szerint ez nekünk most kijutott. Minket ugyanis a világválság mellett egy privát válság is sújt, aminek a neve Fidesz-kormány! Emlékeztetett arra, hogy más országokban rezsitámogatást adnak a családoknak és a cégeknek a kormányok, ezzel szemben a Fidesz az indokolatlan rezsidrágítással és brutálisan magas adókkal még nyerészkedik is a bajba jutott embereken.

Az MSZP jövőbeni politikájáról szólva Komjáthi kijelentette: a nemzetet a baloldali eszmék tartják össze, amire példaként a szolidaritást említette. Ki merné megcáfolni, hogy nemzetünk legfontosabb kötőanyaga az egymásért érzett felelősség? – tette fel a kérdést hozzátéve: lehet énekelni, hogy egy vérből valók vagyunk, de addig nem beszélhetünk egységes nemzetről, amíg egyetlen gyermek sorsa is azon dől el, hogy milyen családba születik, több százezren pedig nem jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz. Az MSZP azért dolgozik, hogy ezeket a különbségeket eltüntesse! – mondta.

Baloldaliak vagyunk és patrióták! Egységes nemzetben gondolkodunk, egymásba kapaszkodunk itt, az anyaországban, és a határainkon túl egyaránt – fogalmazott az újonnan megválasztott társelnök. A választások tanulságaként mindketten leszögezték: akik ebben a politikai környezeteben és helyzetben ma egyedüliként akarják legyőzni a Fideszt a választásokon, azok szükségszerűen kudarcot vallanak.

Az MSZP szerint újra kell indítani a párbeszédet az ellenzéki oldalon. Ezért kezdeményezni fogják, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati választáson a 2019-es recept szerint helyben működjenek együtt és tartsanak előválasztásokat, illetve az Európai parlamenti választáson történő indulással kapcsolatban azt kezdeményezik, hogy mind a hat ellenzéki párt fogjon össze és annak ellenére, hogy jelenleg egyes pártok külön akarnak indulni, együtt mozgósítsa azokat a választókat, akik hisznek a demokraták európai együttműködésében!

Az MSZP kezdeményezi továbbá, hogy a demokratikus ellenzéki pártok a legfontosabb ügyekben – így különösen az energiaellátás, az infláció, a megélhetés biztonsága, a közszolgáltatások (egészségügy, oktatásügy és infrastruktúra működtetés) és a biztonságpolitika kérdéseiben – hozzanak létre válságkezelő szakértői kerekasztalokat. Az erről szóló dokumentumot a párt kongresszusa elfogadta. Ezután folytatják a munkát, megválasztják a párt további tisztségviselőit, melynek eredményéről a Facebook-oldalon adunk tájékoztatást – fejeződik be a sajtóközlemény.

Szóljon hozzá!