ZETApress

hírportál

Fűpapír a Japánkertben

Világújdonság: a magyar fűpapír, ami megmenti a fákat. Egyre többen döntenek a környezetbarát fűtasakok mellett tudtuk meg a zuglóban, ahol Leber-Mogyorósi Dóra kertészmérnökkel, a Gardencentrum.hu Kft. ügyvezetőjével jártuk be a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum Japánkertjét.

Folyamatosan növekszik itthon a fűpapír iránti kereslet, egyéni fogyasztók és cégek egyaránt nagy érdeklődést mutatnak a környezetbarát alternatíva iránt – tapasztalja a Cardex Európa Kft., Magyarország meghatározó ajándékozási, csomagolási termékeket forgalmazó vállalata, amely tegnapok mutatta be hivatalosan fűpapírból készült Green Grass termékcsaládját. A magyar szakemberek közreműködésével fejlesztett papír gyártásához sokkal kevesebb energiára van szükség, és környezetkímélőbb a hagyományos, farostból előállítotthoz képest, ezáltal minden harmadik fa megmenthető a kivágástól. A vállalat kapacitás és alapanyagellátás szempontjából is fel van készülve arra, hogy az általa gyártott tasakok és díszcsomagolók mintegy felét fűpapírból állítsa elő.

Évente körülbelül hárommillió hagyományos dísztasakot és másfélmillió méter csomagolópapírt forgalmaz a hazai piac egyik legnagyobb szereplője, a Cardex Európa Kft. Az 1991-ben alapított vállalat éves forgalmából a legnagyobb szeletet az üdvözlőlapok és az ajándékkísérők teszik ki, amelyekből évente 4-5 millió darabot értékesítenek. A legerősebb kereslet, nem meglepő módon, az utolsó negyedévben tapasztalható: az ünnepekhez köthető bevásárlások a vállalat éves árbevételének 65-70%-át teszik ki.

Fűpapírból készült, Green Grass márkanévvel ellátott és a vállalat szakembereinek közreműködésével fejlesztett termékeit két évvel ezelőtt, 2020-ban vezette be a cég a magyar piacra. Az újdonság iránti igény fokozatosan növekedett, amely azt mutatja, hogy hazánkban is egyre több fogyasztó számára fontos szempont vásárláskor a környezettudatosság és a környezetbarát árucikkek választása.

Rengeteg vizet és energiát lehet megspórolni a fűmasszából készült papírral

A fűpapír számos előnnyel rendelkezik – például jóval kevesebb energia felhasználásával gyártható – a hagyományos termékekkel szemben. A fűmasszának köszönhetően egy tonna áru háromezerszer kevesebb víz és harminckétszer kevesebb energia segítségével készül el a farostból készült papírhoz képest (1 tonna fűmassza előállításához mindössze 2 liter víz és 137 kWh energia szükséges, míg 1 tonna fából készült cellulóz gyártásához 6 m3 vizet és több mint 5000 kWh energiát kell felhasználni). Ezzel a technológiával minden harmadik fa megmenthető a kivágástól.

A fűpapír további nagy előnye, hogy míg a fát több ezer kilométerről is szállíthatják, addig a füvet sokkal közelebbről, általában a gyárak maximum 50 km-es körzetéből be tudják szerezni. Így nemcsak a környezetszennyezés, azaz a széndioxid-kibocsátás, de az előállításhoz kapcsolódó szállítási költségek is nagymértékben csökkenthetőek. Ráadásul a fűpapír esetében nincs vegyianyag-felhasználás, díszítésükhöz környezetbarát, növényi bázisú festéket vesznek igénybe, arról nem is beszélve, hogy a fűtasakok és csomagolópapírok száz százalékosan újrahasznosíthatóak és komposztálhatóak. Mindezek hatására közvetlenül és közvetve is jelentősen csökken a termelés, illetve a piacra jutás kapcsán az ökológiai lábnyom.

A fűpapírból készült termékek ma már a Cardex csomagolóanyagjainak mintegy 15%-át teszik ki, a legnagyobb érdeklődés a fűtasakok iránt tapasztalható. A környezetbarát termékre az egyéni vásárlók mellett egyre több cég figyel fel. Dinamikusan nő a céges megrendelések száma, ami azzal van összefüggésben, hogy ma már számos vállalatnál határozott célkitűzés a környezettudatosság növelése. Ennek nagyon jó eszköze és kifejezője a fűtasak, amely környezetbarát alternatívát nyújt az ajándékozások alkalmával – hangsúlyozta Pulay Balázs, a Cardex Európa Kft. ügyvezető igazgatója. A képeket Drajkó-Egressy Orsolya készítette.

A fűtasakok gyártása mindemellett a megváltozott munkaképességűeknek is pénzkereseti lehetőséget biztosít. A zsinórfület a Cardex üzemében kézileg helyezik fel a tasakokra, legtöbbször ezt a feladatot végzik el a megváltozott munkaképességű dolgozók, akik állami, valamint önkormányzati cégek révén kerülnek a vállalathoz. Éves szinten mintegy 150-200 személy jut munkához a tasakok elkészítése révén.

A fűpapír lehet a jövő forradalmi terméke

A Cardex a környezettudatos megoldások híve, termékei előállításához csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírt használ. Jelenleg is sok olyan ajándékterméket forgalmaz, amelyek a fák megmentése vagy a műanyagok csökkentése érdekében bambuszból készülnek. Ilyen a személyre szóló ajándéknak számító fakanál, vágódeszka vagy éppen a bambusz golyóstoll. A vállalat jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az üdvözlőlapok borítékjait is fűpapírból készítse.

A jövőben a Cardex jelentős termelésnövekedéssel számol a fűpapírból készült termékek esetében, amelyhez szükséges kapacitások rendelkezésre állnak a társaságnál. Abban az esetben, ha a növekedési ütem meghaladja a vártat, akkor újabb gépsort szereznek be. Erre az üzemen belül rendelkezésre állnak a technikai feltételek. Az idei karácsonyi hajrára a vállalat már teljesen felkészült. Szeptember végén a termékek kiszállításra készen álltak, az első nagy tételeket pedig a következő hetekben juttatják el az üzletekbe.

Szóljon hozzá!