ZETApress

hírportál

Karácsonyi évértékelő

A főpolgármester büszke a megválasztása óta eltelt három év eredményeire, mert a 323 intézkedés mindegyike arról szólt, hogy Budapest szabad és zöldebb város legyen – hallottuk délelőtt a Margitszigeten.

Karácsony Gergely a homoszexualitását nyíltan vállaló 35 éves Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével, Újbuda alpolgármesterével együtt értékelte délelőtt a margitszigeti Kristály Színtérben az elmúlt három év eredményeit és a következő két év feladatait annak apropóján, hogy 2019. október 13-án választották főpolgármesterré. Főpolgármesteri kampányának legfontosabb üzenete az volt, hogy szeretnének szabad és zöld Budapestet csinálni! Elmondta, hogy a magyar GDP 40%-át termeli meg a főváros, de az itt termelt adóforintok 2-3%-a marad csak a fővárosi költségvetésben, és ehhez jött még a kormányzati sarcpolitika. 2022 végéig különböző kormányzati döntések 164 milliárd forintot vettek ki a főváros zsebéből, amiből hétszer fel lehetne újítani a Lánchidat. Emellett a gazdasági válsággal, a koronavírus-járvánnyal és az energiakrízissel is szembe kellett néznie a városvezetésnek.

A 47 éves főpolgármester beszélt arról is, a nyitott kormányzás jegyében az elmúlt három évben vállalták a társadalmi vitákat, például arról, mire való a város, a közterület, vagy hogy parkolóként használják-e az utat. Őt nem érdekli, hogy újraválasztják-e, de szeretné megváltoztatni a várost, például abban, hogy az emberek másként tekintenek a közterületekre. A város nem azért van, hogy közlekedjünk, hanem, hogy éljünk! – mondta. Szólt arról is, hogy a közösségi költségvetésben az emberek arra szavaztak, hogy legyen több szociális gondoskodás, zöld felület Budapesten, ezt pedig bátorításnak veszi. Említette a közösségi közlekedés fejlesztésének fontosságát is, amiben a komfortosabb és energia-hatékonyabb járművek beszerzése a cél.

Hatezer nagy diagnosztikai vizsgálatot finanszíroztak az emberek egészségének megőrzése érdekében, és bár nincs annyi fejlesztés, amennyit szeretnének, büszke az elért eredményekre, hogy a 323 intézkedés mindegyike arról szólt, hogy Budapest egy szabad és zöldebb város legyen, mégsem elégedett. Megítélése szerint lehetett volna több mindent elvégezni és reményét fejezte ki, hogy lesz olyan időszak, amikor kevesebb terhet cipelve többet tehetnek a szabad és zöld Budapestért!

Karácsony szerint a zöld-politikának egyszerre kell képviselnie azokat, akik aggódnak a világért és azokat, akik aggódnak a hónap végéért, a háborús krízisben is ebbe az irányba kell menni! A kormány a szürke álláspontot foglalja el ebben az egyértelmű helyzetben. Nincs olyan dilemma, hogy kicsit visszaveszünk az emberségből és cserébe jobban járunk, mondjuk olcsó orosz gázt szerzünk! – jelentette ki felidézve: a magyar történelemben sokszor előfordult, hogy a vezetők egy ilyen helyzetben a rossz oldalra álltak és ilyenkor mindig rosszul is jártak. A megemelt rezsiszámlák összegét a magyarok végső soron Vlagyimir Putyin orosz elnöknek fizetik. A fosszilis energia kizsákmányolja a természetet és ha autoriter kezébe kerül, az a saját hatalmi céljaira használja, a modern kor háborúi összefüggtek az olajjal, gázzal és szénnel. Ugyanakkor a megújuló energiából még senki nem finanszírozott háborút! – jegyezte meg.

Budapestnek klíma-semlegesnek, karbon-semlegesnek és energiafüggetlennek kell lennie és 2030-ra el akarják érni, hogy a Fővárosi Önkormányzat által működtetett közszolgáltatások energiafüggetlenek legyenek. Világos, mit akarunk 2030-ig, de ehhez túl kell élni 2023-at! – figyelmeztetett. Nem megoldás az energiaválságra az intézménybezárás, ezért arra törekszenek, hogy érdemben tudják csökkenteni az energiafelhasználást anélkül, hogy az mélyítené a válságot. Ezért lekapcsolják a díszkivilágítást, bevezették a rezsitámogatást, minden fővárosi intézmény és cég dolgozója megkapja a rendkívüli rezsitámogatást és budapesti közösségi melegedő programot indítanak, kifejezetten nyitva tartják az intézményeiket a hideg napok idején.

A városban elképesztő energia van még mindig, amit felhasználva meg kell felelni a történelmi elvárásnak, hogy ennél nehezebb helyzetből is felállt már a város, amit történelme során 16-szor ostromoltak. Arra biztatott mindenkit, tegyen úgy, mint Örkény István: Budapest című egypercesében doktor Varsányiné! Ha túléljük 2023-at, akkor megnyerjük 2024-et és lehet Budapest szolidáris, zöld város, ahol fűre lépni szabad! – mondta kiemelve, a városnak meg kell maradnia szolidáris közösségnek. A szolidaritást a pedagógus-társadalommal és a diákokkal október 23-án, jövő vasárnap a Műegyetem rakparton ismét meg lehet mutatni.

Válaszolt a kormánypárt

Budapest három éve folyamatosan lejtmenetben van: káosz van a közlekedésben, a főváros egyre szemetesebb és szlömösödik – reagált a Fidesz budapesti szervezete a főpolgármester délelőtti értékelőjére. Karácsony Gergely elmúlt háromévi teljesítménye megmutatta, mire képes a baloldal, amikor felelősséget kell vállalnia egy város vezetéséért. Az előző ciklusban, Tarlós István városvezetése alatt indult beruházásokat (Lánchíd, Blaha Lujza tér, Széna tér) a mai napig nem voltak képesek befejezni, ezért Budapest fejlesztéséhez felelős és hozzáértő vezetőkre lenne szükség! – írták. Megértjük Karácsony Gergelyt és szövetségeseit, hogy elbizonytalanodtak az újra-indulásban – tette hozzá a budapesti Fidesz.

Szóljon hozzá!