ZETApress

hírportál

Milliók a rászorulóknak

Százmillió forintértékű élelmiszer-adománnyal megrakodott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet délelőtt az Élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte meg már a 17. alkalommal.

A 20 kamionból álló konvoj több mint 60 tonna rakománnyal haladt át Budapest belvárosán. Az adományt élelmiszergyártók és forgalmazók ajánlották fel. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a kormányzati, vállalati és civil szféra, valamint a lakosság figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra. Egyúttal kézzelfogható segítséget is kínál a leginkább kiszolgáltatottaknak: az akció szervezői több tízezer rászoruló emberhez juttatnak el élelmiszer-adományokat.

A napjainkban zajló globális válságok, a szűnni nem akaró világjárvány, a konfliktusok, a klímaváltozás, az infláció és a nemzetközi feszültségek mind komoly hatással vannak az élelmiszerbiztonságra. Világszerte több mint 800 millió ember éhezik, számuk meredeken emelkedik, így minden eddiginél nagyobb szükség van a kormányok, cégek, civil szervezetek összefogására, valamint a lakosság tudatosságára és támogatására – hívták fel a figyelmet a kezdeményezők.

A Safety Car Hungary motorosaival biztosított konvoj az Andrássy úton érkezett a Hősök terére, ahol Vladimir Rakhmanyin, a FAO főigazgató-helyettese, Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára és Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke fogadta a Szépművészeti Múzeum előtt.

Agrár és élelmiszeripari rendszereink átalakítása, hatékonyabbá tétele kritikus fontosságú, ha be akarjuk tartani az idei élelmezési világnap kapcsán tett ígéretünket, miszerint senkit sem hagyunk hátra, és jobb termelési feltételeket, jobb élelmiszert, jobb környezetet és jobb életet biztosítunk mindenkinek – mondta Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese, Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője. – A világ lakosságának csaknem 40%-a nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást. Itt az idő, hogy ezen közösen változtassunk! – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Az Élelmiszerbank idén már több mint hatmillió kilogramm feleslegessé vált, lejárat-közeli vagy éppen csomagolási hibás élelmiszert mentett a kereskedelmi és gyártói szektorból, hogy azok ne a hulladékmegsemmisítőbe, hanem rászoruló emberekhez kerüljenek – emelte ki Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke, aki arról is szólt, hogy az élelmiszer-biztonságért bárki tehet a saját környezetében is. Például azzal ha tudatos döntésekkel támogatja az élelmezési problémák felszámolását, helyi és szezonális alapanyagokat vásárol, valamint előnyben részesíti a kevesebb csomagolást igénylő termékeket. – Sajnos a bolygónkon megtermelt élelmiszer 31%-a a kukába kerül vagy más módon vész kárba – nagyrészt a háztartásokban. Pedig előre megtervezett vásárlással, illetve a helyes élelmiszer-tárolással rengeteg étel menthető meg a romlástól! – mutatott rá.

Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arra emlékeztetett, hogy a Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelő program keretében a kormány 2020-tól kezdődően 25 milliárd forint többletforrást biztosított az agrártárca részére, melyet a COVID-19 vírus okozta gazdasági problémák javítására fordítanak a legérintettebb mezőgazdasági ágazatokban.

Az Élelmezési világnap egy 150 országot felölelő összefogás, amelynek célja a döntéshozók és a közvélemény figyelmét ráirányítani az emberiséget sújtó éhezésre, ösztönözni az élelmezési problémák megoldására. A világnap idei mottója: Senkit nem hagyunk hátra! Ez is azt hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt tudjuk lefektetni. Az adománykonvoj ma mintegy 60 tonna tartós élelmiszert szállított, többek között konzerveket, tartós tejet, margarint, zabkását, zabtejet, savanyú uborkát, száraz szalámit, tésztát és üdítőket. A százmillió forintértékű szállítmány végül az Élelmiszerbank XVII. kerületi központi raktárába, a Lokátor utca 3-ba kerül, ahol több mint 35 ezer élelmiszercsomag készül belőle a rászorulóknak.

Szóljon hozzá!