ZETApress

hírportál

Megújuló buszállomány

Teljesen alacsony padlóssá válik a BKV autóbusz-állománya. A nehéz gazdasági helyzet ellenére folytatódik a fővárosi buszflotta fiatalítása, így a mai napon a BKV újabb Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszokat állított forgalomba Óbuda és Cinkota telephelye szolgáltatási területén.

Az új generációs utaskomforti felszereltségek mellett külön öröm, hogy az ezzel megkezdett, összesen 135 járművet számláló flottafrissítésnek még a befejezése előtt – várhatóan egy hónapon belül – teljes mértékben alacsony padlóssá válik a BKV autóbusz-állománya. Ma újabb 29 darab korszerű, szóló Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusszal bővült a BKV buszflottája. Az Óbuda Divízióban megtartott ünnepélyes átadás újabb fejezete annak a törekvésnek, amelynek célja a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhetőbb Budapest megteremtése.

Bolla Tibor az átadáson elmondta: összesen 135 új busz áll forgalomba, amelyből 100 darab bérleti, a többi 35 darab pedig adásvételi konstrukcióban érkezik a fővárosi utakra. – A szűkös gazdasági lehetőségek ellenére nagy öröm számunkra, hogy ezek a járművek forgalomba állhatnak. A BKV még mindig a legmeghatározóbb szolgáltató a közösségi közlekedésben, és ezt a pozícióját minden körülmények között meg is szeretné őrizni! – reméli a BKV vezérigazgatója.

Dr. Walter Katalin kiemelte: A modern járműpark nem öncél – kiemelt szerepe van abban, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést. A BKK, mint a budapesti közösségi közlekedés szervezője, fejlesztője folyamatosan dolgozik azon a fővárossal és a BKV-val, hogy minél több közlekedési ágazat járműparkja újulhasson meg. A mostani buszokon túl 48 Solaris-Škoda Trollino típusú trolibusz érkezik jövőre, amelynek első példánya már Budapesten van, emellett újabb autóbuszok érkezése is várható! – mondta a BKK vezérigazgatónője.

Karácsony Gergely elmondta: Budapest közösségi közlekedésének megújítását éppen az energia- és a klímaválság miatt kell felgyorsítani! A közösségi közlekedés az egyik leghatékonyabb, és egyre többek számára az egyedüli megfizethető közlekedési mód a jelen válságban. Korszerűsítünk, miközben a 14 éven aluliak számára ingyenes utazást biztosítunk, és a 30 napos Budapest-bérlet árát a jelenlegi helyzetben sem emeljük! – ígérte a főpolgármester.

Az 1990-es évek óta ez a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. A BKV buszágazatában (ide tartoznak a trolibuszok is) az alacsony padlós járművek aránya az elmúlt 8 évben 38%-ról 91%-ra emelkedett, és ennek a flottának a forgalomba állásával a magas padlós autóbuszok teljesen eltűnnek Budapest útjairól. A megújuló járműállomány az utasok számára nyújtott szolgáltatási színvonal emelkedése mellett a munkavállalók munkakörülményeit is jelentősen javítja.

Az október 16-án vasárnap forgalomba álló 29 darab bérelt Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz természetesen klimatizált, emellett korszerű dízelmotorja teljesíti a legszigorúbb, EURO 6e károsanyag-kibocsátási előírásokat. A jól ismert típus üzemeltetési tapasztalatai kifejezetten kedvezők, így minden feltétel adott, hogy a fővárosi utasoknak európai szintű szolgáltatást biztosítsanak.

Szóljon hozzá!