ZETApress

hírportál

MAGYARKERT az Alföldön

Magyarország domborzati és vízrajzi makettje 93 ezer négyzetméteren. 3200 növényünk gyűjteményes kertje. Integrált kalandpark, alkotóművészi találkozóhely, öko-kikapcsolódás. Ezek jellemzik a MAGYARKERTET, melynek bemutatóján Török Judit járt a Föld Napján.

A projekt küldetése: MAGYARKERT létrehozásával megteremteni Magyarország öko-központját. Olyan attrakciókat fejlesztenek és olyat fogadnak be, ahol élőhelyünk, a FÖLD nevű bolygó megóvása mintaszerű és példa értékű. NEM CSAK ZÖLD! Ellenkezőleg. Totális befogadó halmaz kívánnak lenni.

40 hektáros területük minden értelmes kezdeményezésnek helyet fog adni. Az élet szeretetére az értékek megóvására és az élhető élet megteremtésére törekszünk. Szlogenük: ÉLJ! (Érték, Lehetőség, Jóság!) Minden jó projektet befogadnak. A MAGYARKERT ÉLJ! ? projektje részeként egy olyan turisztikai attrakciót fejlesztenek, amely az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark, a Fővárosi Növény és Állatkert mellett alternatív, egy napos kirándulást, szabadban eltölthető kikapcsolódást tesz lehetővé elsősorban a belföldi turizmus számára.

Helyszínválasztás

Magyarország talán legszínvonalasabb sportrepülőtere mellett helyezkedik el, így az ország a levegőből is megtekinthető. A Kiskunsági Nemzeti Park BUGAC ? Orgoványi Rétek ? Bogárzó háromszögében, Jakabszállás település külterületén, az 54-es főút 20-as kilométerszelvényénél. Budapestről, Szegedről 50, Kecskemétről 10 perc alatt megközelíthető. A Mercedes beruházás 12 km-re van a helyszíntől. Az agglomerációjában 300 ezer ember él.

Környezettudatosság

A Kis-Magyarország Botanikus Kert cca. 7000 m2 vízi élőhelyet létesít a Homokhátság egyik legszárazabb területén. Magyarország 3200 települését egy-egy növény szimbolizálja, melyet a következő két évben ültetünk el. Ez lesz az egyik legváltozatosabb gyűjteményes növénykert Magyarországon. További cél, hogy Magyarország domborzatának és vízrajzának olyan bemutató helyét valósítsuk meg, ahol lehetőség nyílik a földrajz természetben történő oktatására, Magyarország megismerésére. A Kis-Magyarország Botanikus Kert több éves tervezgetés, álmodozás szervezés és beruházás eredménye.

Kis-Magyarország Botanikus Kert alapadatok: A beruházás tervezett összege 444 millió forint. Mintegy ötvenezer köbméter földmunka, 1200 köbméter kő és kavics, 22 ezer négyzetméter geo-textília, 8000 négyzetméter tófólia, 140 ezer magonc facsemete, 12 kilométernyi új turistaút, 79 ezer négyzetméter fűfelület, tízezer vízinövény és nyolc kút.

Föld Napja

Hagyományteremtő szándékkal minden év április 22-én, a Föld Napja alkalmából baráti találkozót és ökofesztivált szerveznek a helyszínen. 2011. április 22-re hívják-várják mindazokat a szervezeteket, személyeket, akik szerint Magyarországon el lehet érni a környezettudatosság paradigmaváltását.

Civilek és önkormányzatok

Várják mindazon civil szervezetek jelentkezését, akik ötletükkel hozzá kívánnak járulni a MAGYARKERT fejlődéséhez. Az info@magyarkert.hu e-mailcímükre érkező ötletekből szakértő zsűri választja ki a megvalósítható projekteket. Néhány példa: Integrált Kalandparkot hoznak létre ötezer négyzetméteren. Kialakítunk egy kéthektáros technikai sportpályát (off-road, quad, cross motorosok számára) ahol a járművek hajtását elektro, hibrid és alternatív üzemanyaggal működő motorok valósítják meg.

Alternatív koncerthelyszínként helyet biztosítanak mindazoknak a zenekaroknak, akiknek nincs, vagy csak kevés fellépési lehetőségük van. Létrehozzák a Barátság kertet, ahová bárki ültethet fát. Dinoszaurusz maketteket állítunk ki és faszobrász és fafaragó táborokat szerveznek, helyet adnak a szabadtéri festészetnek és az alkotásokból állandó kiállítást nyitnak, de várják minden magyar alkotó és képzőművész szabadtérbe álmodott ötletét.

Várják továbbá Magyarország településeinek delegációit, hogy közösen találják ki, hogy a Kis-Magyarországon hogyan, mivel mutassák be településüket (növény, szobor, emlékmű, jellegzetes épület, műalkotás stb.) További részletek honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!