ZETApress

hírportál

Kirúgott OMSZ-vezetők

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap menesztette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és szakmai elnökhelyettesét. Mivel a 20-ai elhalasztott tűzijáték miatt a kormány téves előjelzésről beszélt, mindenki direkt összefüggést lát, amit persze a döntéshozók tagadnak.

Jómagam húsz évet töltöttem az egészségügyben, ebből az elsőt ötöt a szintén OMSZ-nak rövidített Országos Mentőszolgálatnál. Ott is és máshol is az volt az elv, hogy a betegek vitás állapotát mindig veszélyesebbnek ítéljük, mert ha tévedünk, az kisebb baj, mint egy súlyos állapotot elbagatelizálni. Ha feleslegesen vizsgálgatunk valakit, azt túléli, de ha nem vesszük észre a bajt, abba belehalhat!

Szombaton most az az OMSZ és ez az OMSZ egyformán gondolkodott. Mivel bizonytalan volt az esti “diagnózis”, súlyosabb esetet, záporesőt-zivatart vizionáltak, s a tűzijáték elhalasztását javasolták. Ezt mindannyian túléltük. Ellenkező esetben, ha száraz, szélmentes estét jeleznek, de tévednek, abból tömegtragédia lehetett volna, mint 2006-ban. Az időjósok ezt akarták elkerülni, ezek után viszont hogyan merjenek majd felelős döntéseket hozni?

A vezetők most azért szorultak, mert az emberek biztonságát tartották szem előtt! Mi lett volna fordított esetben, ha szombaton tömegkatasztrófa történik? Hosszú évekre tömlöcbe vetnék őket? A sötét középkorban az időjósok életükkel fizettek tévedésükért. Szerencsére nálunk évtizedekkel ezelőtt eltörölték a halálbüntetést!

Szóljon hozzá!