ZETApress

hírportál

A távozók juttatásai

Legfeljebb hat havi illetményükkel megegyező mértékű juttatásra jogosultak a kormány megbízatásának megszűnése miatt távozó állami vezetők. Aki 3 évnél rövidebb ideig töltötte be tisztségét, 3 havi összegre jogosult, aki viszont 1 évig sem töltötte be hivatalát, annak nem jár juttatás.

A távozó minisztereknek járó juttatás nagyságát csökkenti, hogy a válságkezelő kormány egyik első intézkedésével 15 százalékkal csökkentette a miniszteri fizetéseket. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig a neki járó három havi juttatást jótékony célra ajánlja fel.

Az állami vezetők ? azaz a miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok ? megbízatásának megszűnése esetén járó juttatások rendszerét 2006-ban úgy változtatta meg az akkori kormánytöbbség, hogy hat havi fizetésben maximálta a végkielégítés és a felmentési időre járó illetmény helyébe lépő juttatást.

A 2006-ig hatályos szabályozás szerint a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat a szolgálati idejüktől függő, a hat havit lényegesen meghaladó ?lelépési pénz? illette meg. Ezen változtatott a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény, amely szerinti az állami vezetőket sem végkielégítés, sem pedig felmentési idő nem illeti meg.

A 2006. évi LVII. törvény szerint amennyiben a távozó állami vezető több mint 3 éven keresztül töltött be folyamatosan állami vezetői pozíciót, akkor hat havi illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult. Amennyiben az állami vezető 3 évnél kevesebb ideig, de legalább 1 évig folyamatosan állami vezetői pozíciót töltött be, akkor ennek az összegnek a felére, tehát 3 havi illetményének megfelelő összegre jogosult. Aki 1 évnél kevesebb ideig töltött be állami vezetői pozíciót, annak nem jár juttatás.

A válságkezelő kormány megalakulása után egyik első intézkedéseként 15 százalékkal csökkentette a miniszterek fizetését, ezért a válságkezelő kormány tárcavezetőinek távozásakor járó juttatás is 15 százalékkal alacsonyabb.

A válságkezelő kormány tagjai több esetben is jótékony célra fordították fizetésüket: valamennyi miniszter egyhavi fizetésével járul hozzá a Kríziskezelő Program működéséhez, Bajnai Gordon miniszterelnök is rendszeresen a program számlájára utalta kormányfői fizetését.

Bajnai Gordon a távozáskor járó háromhavi juttatást szintén jótékony célra fogja felajánlani. A kormány tagjai közül már Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelezte, hogy jótékony célra fordítja a távozásakor őt megillető juttatást ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!