ZETApress

hírportál

Megújul a Jurisics-vár

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 950 millió forint értében korszerűsítik a XIII. században épült Jurisics-várat, Kőszeg kiemelkedő kulturális és turisztikai látványosságát ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Rába László országgyűlési képviselő meghívására a beruházás előkészületeit megtekintő Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a mostani beruházás hozzájárulhat ahhoz, hogy Kőszeg városa ? amely a műemlékek számát tekintve az ország ötödik leggazdagabb települése ? visszanyerje előkelő helyét a turisztikai látogatottság tekintetében. Ujhelyi István kiemelte: az uniós támogatásokból Magyarország 2007 és 2013 között közel 300 milliárd forintot fordíthat a belföldi turizmus felvirágoztatására.

A kőszegi Jurisics-vár mintegy 800 millió forint uniós támogatással, összesen 950 millió forintból újulhat meg. A rekonstrukció célja, hogy az építmény ne csak a falait, illetve az 1960-as években berendezett kiállítását mutassa meg a látogatóknak, hanem a modern kor igényeinek megfelelő turisztikai szolgáltatásokat, programokat is nyújtson.

A beruházás során többek között felújítják a ? jövőben rendezvények helyszínéül is szolgáló ? Lovagtermet, valamint a vár pinceszerű helyiségét, ami zenés lovagi lakomáknak ad majd helyet. A jelenleg használaton kívüli turistaszállóban pedig közművelődési irodákat, tárgyalókat, kis előadótermeket alakítanak ki. A vár belső épületében, a földszint hátsó szobáiban foglalkozási helyiségek létesülnek civil szervezetek számára. Mindemellett megújul a vár világítása és fűtésrendszere.

A kőszegi beruházás ? amely jelentősen hozzájárul a Nyugat-dunántúli Régió idegenforgalmának fellendüléshez ? egyike annak a 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok, kiemelt projektek, valamint szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte közel 170 milliárd forintos támogatásban részesültek. A beruházások nagysága meghaladja a 300 milliárd forintot. Kőszeg városában eddig harmincnégyszer pályáztak sikeresen a Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A település összesen csaknem 1,7 milliárd forinttámogatásban részesült.

Szóljon hozzá!