ZETApress

hírportál

Tesco a gyermekekért

Járvány alatt se engedjük el a rászoruló gyermekek kezét! – adománykuponok a Tesco áruházakban – tudatta Kis Boáz, a MÖS sajtóreferense. A Tesco vásárlói április 19-e és május 16-a között adománykuponok megvásárlásával támogathatják az Ökumenikus Segélyszervezet Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtő kampányát.

A kasszáknál és online is kapható 250 forintos kuponok eladásából befolyt összeget a Tesco a Segélyszervezet számára ajánlja fel. Az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó gyermekfejlesztő programjának finanszírozásához járulhatnak így hozzá a vásárlók, mely rászoruló gyermekek ezreit támogatja országszerte. Az egyedülálló program keretében a Segélyszervezet egyéni és közösségi foglalkozásokkal segíti a gyermekeket a szegénység okozta hátrányok leküzdésében, amire a járvány miatt most még nagyobb szükség van, mint valaha.

Egy gyermek számára a legfontosabb a biztonságos családi háttér és a boldog gyermekkor. Vannak azonban olyanok, akiknél az egészséges fejlődéshez szükséges alapvető feltételek (például meleg ruha vagy a szükséges napi étkezések) is hiányoznak, és már egészen kiskorban jelentős hátrányokat szenvednek társaikhoz képest. Sok nélkülöző gyermek számára elképzelhetetlen egy szakkör vagy egy edzés is, nem beszélve az önfeledt nyaralásról. A gyermekek kezét a járványhelyzetben sem engedte el a Segélyszervezet: ha kell online vagy telefonon keresztül kapcsolatban maradt a családokkal még azokban az időszakokban is, amikor a járványveszély miatt egy-egy intézményét ideiglenesen be kellett zárni.

2020 tavaszán a koronavírus-járvány felforgatta a gyermekek életét is: lezárták a játszótereket, megszűntek a közösségi programok, és otthoni tanulásra kellett átállni, amihez több helyen nincsenek meg a szükséges eszközök vagy internetelérés. Az eleve nehezebb helyzetben lévő családok számára pedig – akiket tartalékok nélkül értek a járvány következményei – most még nehezebb a megélhetés. Sokan veszítették el munkájukat, bevételeiket, és kerültek kilátástalan helyzetbe, ezért most még fontosabb, hogy ne engedjük el a rászoruló gyermekek kezét, és támogassuk őket!

Az Ökumenikus Segélyszervezet Felhőtlen gyermekkor kampánya ezeknek a gyermekeknek a segítésére hirdet összefogást 2014 óta minden tavasszal. A kezdeményezést a Tesco – a szervezet stratégiai partnereként – évek óta támogatja adománykuponok értékesítésével. Az áruházak kasszáinál, valamint április 20-tól a Tesco Otthonról felületén május 16-ig megvásárolható 250 forintos kuponokból befolyt összegből a vásárlók az Ökumenikus Segélyszervezet hátrányos helyzetű gyermekeknek szervezett nyári táborait támogatják, valamint hozzájárulnak a Segélyszervezet Kapaszkodó programjának finanszírozásához. A bentlakásos és napközis táborokban a gyerekek az élményprogramok mellett az iskolai lemaradások behozásához is szakértői segítséget kapnak. A Kapaszkodónak köszönhetően pedig országszerte több mint 2000 gyermek kap rendszeres segítséget egyéni és közösségi fejlesztő foglalkozások (például lovas- és mozgásterápia, kreatív programok, korrepetálás, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatások) keretében a felzárkózáshoz és valódi esélyt a hosszú távú változásra. A Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtés során a Tesco vásárlói és a munkatársai – az ország legnagyobb adománygyűjtő csapataként – legutóbb közel 34 millió forintot gyűjtöttek össze.

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes!

Több mint 20 éves hazai működése során a Tesco a magyar gazdaság meghatározó szereplőjévé vált. 204 magyarországi áruházában hetente átlagosan hárommillió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Az értékteremtés megjelenik társadalmi szerepvállalásában is, amiben a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként már 173 áruházából adja át napi rendszerességgel az élelmiszer-felesleget. 2014 szeptemberétől 2019. március végéig összesen közel tízmilliárd forint értékben, több mint 19.500 tonnányi termékkel támogatta a rászorulókat. Élelmiszermentő programja 2016-ban Felelős együttműködés kategóriában elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség Díjat. 2016-ban hagyományteremtő céllal elindított Ön választ, mi segítünk országos pályázata, amely során vásárlói szavazzák meg, hogy közösségükben milyen programokat támogasson a Tesco, az elindítás évében Leginnovatívabb támogatói program kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjának fődíjasa lett. Több éve stratégiai partnere a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, így hátrányos helyzetű családokat felkaroló, fiatalokat fejlesztő kezdeményezéseket, adománygyűjtő vagy véradó programokat is támogat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekekért végzett munkájáról

Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelt célkitűzése a nehéz körülmények között élő gyermekek támogatása, fejlesztése, felzárkózásuk elősegítése. E tevékenységet foglalja össze az ún. Kapaszkodó programja, amelynek keretében évente mintegy kétezer gyermek számára biztosít fejlesztő foglalkozásokat országos intézményhálózatában. A szegénység, bántalmazás vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvedő különböző életkorú gyerekeknek a Segélyszervezet személyre szabott fejlesztési folyamatot kínál. Fejleszti a szociális és tanulási készségeiket, mozgásukat, beszédkészségüket, hogy hozott hátrányaikat le tudják küzdeni és esély kapjanak a továbblépéshez. A rendszeres fejlesztő és közösségépítő programok között megtalálható a korrepetálás, mozgásfejlesztés, mozgásterápiás fejlesztések, lovas- illetve zeneterápia csakúgy, mint a pszichológiai segítségnyújtás, relaxációs módszerek, meseterápia, mesejóga, babamasszázs, babaúszás, táncfoglalkozás, logopédia, vagy éppen kézműves- illetve sportfoglalkozás és pályaorientációs foglalkozás is. A Kapaszkodó program részeként az intézményekben zajló programokon túl a szervezet évek óta szervez nyári táborokat bántalmazott és hátrányos helyzetű gyermekek számára. A fejlesztő élménytáborok fontos színterei a traumák feldolgozásának, a felhőtlen, gondtalan szabadidő megtapasztalásának.

Szóljon hozzá!