ZETApress

hírportál

Civilek Bush ellen

George Walker Bush amerikai elnök magyarországi látogatásának napjára tiltakozó demonstrációt hirdetett meg a Civilek a Békéért mozgalom, adta hírül a Független Média Központ. Az összefogásban résztvevő szervezetek békés tüntetéssel akarják kifejezni tiltakozásukat az Amerikai Egyesült Államok háborús politikája, Irak és Afganisztán megszállása, a foglyok megkínzása, az emberi jogok lábbal tiprása, a demokratikus szabadságjogok sorozatos megsértése és korlátozása, természeti környezetünk tönkretétele miatt. Követelik, hogy Magyarország ne támogassa George W. Bush háborús politikáját. Felszólítanak minden békeszerető embert, hogy velük együtt tüntessen a béke mellett, a háborús politika és a neoliberális globalizáció legfőbb megszemélyesítője ellen. A tüntetést Budapesten, a Szabadság téren tartják a látogatás napján délután négy órától. Megmozdulásuk koncerttel zárul.

Az ötletet nem tisztem minősíteni. A helyszín kiválasztásában bizonyára döntő szerepet játszott, hogy az amerikai államfő nagykövetsége Szabadság téri épületében kezdi meg csütörtökön a magyarországi programot. Mint a Külügyminisztérium Sajtóirodájától megtudtuk, onnan megy át a Várba a Sándor palotához, ahol köztársasági elnökünk katonai tiszteletadással fogadja. Az elnökök találkozója után a Parlamentben folytatódik a program, ahol a Szent Korona megtekintése után bilaterális megbeszélések következnek a miniszterelnökkel és a házelnökkel, majd tágítva a kört, az öt parlamenti párt elnökével. Ezt a díszebéd követi. Bush elnök az 56-os emlékműnél tiszteleg a hősök emléke előtt, majd rövid beszéddel fejezi be a budapesti programot.

A szigorú biztonsági előírások miatt időtervet még nem kaptunk, azt viszont magunktól is kitaláljuk, hogy ebédelni általában déltájban szokás. A Szabadság téren, az amerikai követségen jóval előbb vizitel majd Walker, a volt texasi kormányzó. Délután négykor, az ellene meghirdetett tüntetés idején talán már a légterünket is elhagyja. Igaz, a követségi látogatás idején amúgy sem juthatnának a közelébe. Mint a biztonságáért felelős szervek parancsnoka elmondta, a parlamenti látogatás idején még a gyalogosokat is kitiltják a Kossuth Lajos térről, s az aluljárókba is csak előzetes átvizsgálás után lehet lemenni. Az akkreditált fotósok és újságírók is csak fényképes kitűzővel foglalhatják el kijelölt helyeiket. Szerencse, hogy felújítják a kettes metrót, így a Kossuth téri állomásra nem kell újabb rendőri erőket mozgósítani. A követség közelébe sem engednek senkit mindaddig, míg a világ egyik legfokozottabban őrzött államfője a környéken tartózkodik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Walker lenézett a Citadelláról

Szóljon hozzá!