ZETApress

hírportál

Walker lenézett a Citadelláról

Elnöklátogatás és biztonság sajtós szemmel – 2

Ma délelőtt fél 10-re az amerikai nagykövetségről érkezett az elnök a Sándor palota elé. A fotósoknak-újságíróknak ide is jó másfél órával korábban kellett megérkezni. Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában hivatalos látogatáson fogadta az elnököt. G. W. Bush az őszi belpolitikai kötelezettségei miatt most fejezte ki tiszteletét az 1956-os forradalom emléke előtt, az ötvenedik évforduló alkalmával. Megtette már ezt március 15-én, az 1948-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján Washingtonban is. Az is forradalom, ez is forradalom és mindkettőt leverték.

Köztársasági elnökünk a megemlékezés mellett – különös tekintettel a békés, demokratikus rendszerváltozások tapasztalataira is – eszmecserét folytatott a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terjesztésének leghatékonyabb eszközeiről, közölte az államfői Sajtóiroda. Hangsúlyozni kívánta az emberi jogok érvényesítésének szükségességét a terrorizmus elleni harc miatt jelentkező fokozott biztonsági kockázatok körülményei között is. Az államfő érintette a jövő generációk iránti felelősség ügyét is, amelyben a fejlett ipari országoknak különleges lehetősége és felelőssége van. Kitért továbbá a vízumkényszer ügyére is, amelyet szövetségesi kapcsolataink ma már nem indokolnak.

Budáról Pestre jött az elnöki konvoj

A Sándor palotából Bush elnök és felesége, Laura Bush útja a Parlamentbe vezetett, ahol Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a főbejáratnál várta őket fél 11 körül. A sajtósokat már kilenc óra előtt várták, így akik a Sándor palotában dolgoztak, ide be sem juthattak. A térkiürítést már hajnalban elvégezték, a Kossuth Lajos teret villamosokkal zárták körül. A Putyin-látogatás hibájából okulva ma csak a Bush-látogatásra érkezőket engedték be az ország házába. (Mint köztudott, márciusban valaki másmilyen parlamenti belépővel érkezett, majd a házon belül szerzett egy akkor még fénykép nélküli Putyinos kitűzőt, s azzal próbált az orosz államfő közelébe férkőzni. Autogramért ment, de a testőrök hamar kiszúrták és kihajították. Nem lett baj a dologból, most viszont mi szívtunk, mert még el is kellett mennünk lefényképeztetni magunkat.)

Ebédutáni szieszta a nagygyűlés előtt

A kupolacsarnokbeli koronavizit után a két miniszterelnök ? mert a mindenkori amerikai elnök nem csak államfő, de kormányfő is egyben ? a Nándorfehérvár teremben tanácskozott. A sajtót ide csak a megbeszélés végére engedték be, míg az ezt követő Szili Katalin házelnök és Bush elnök megbeszélésnek az első öt percét lehetett a helyszínen figyelni két sajtópáholyból. Hangosítás nem volt, ők ketten a gyorsírók asztalánál értekeztek, képzelhetik mit értettünk meg belőle. Ezután kötetlen beszélgetés következett az öt parlamenti párt elnökével. A Déli társalgóból a Parlament Vadásztermébe mentek, ahol a déli harangszóra kezdődött a díszebéd. A pohárköszöntőket Sólyom László, G. W. Bush és Gyurcsány Ferenc mondta. A jóllakott vendég fél kettőre ment ki a Kossuth Lajos térre, hogy feleségével együtt virágot helyezzen el az 1956. október 25-ei áldozatok emlékművénél.

A CNN és az MTV élőben közvetít

A vendég ezután három órát pihenhetett, míg az őt követő újságíróknak már két órakor jelenésük volt Budán, a Budapesti Kongresszusi Központ parkolójában. Innen szállították fel őket az autóbuszok a Gellért hegyre a Citadellához, ahol az amerikai elnök háromnegyed ötkor kezdte meg beszédét a magyar közjogi méltóságok és házastársaik, valamint a politikai, társadalmi, művészeti és tudományos élet képviselőinek jelenlétében. (Közben a civilek a béke mellett tüntettek a Szabadság téri amerikai nagykövetség előtt. Ennek előkészületeiről már az elmúlt héten beszámoltunk.) Rossz idő esetére tartalék helyszínt is kijelöltek Bush záróbeszédének. Az Iparművészeti Múzeum adott volna otthont a rendezvénynek. Útban a Ferihegyi repülőtér felé ez valóban ésszerű döntésnek tűnk.

A Gellérthegyi eseményt nem mosta el az eső, a program rendben lezajlott. A tévé a hegyi beszédet is, meg a délelőtti Sólyom Lászlóval és Gyurcsány Ferenccel folyó megbeszélés egy részét is élőben közvetítette. Bush elnök a hegytetőn köszönt el vendéglátóitól. A Ferihegyi repülőtérről az elnöki különgép hatóra tájban rendben elemelkedett, s elhagyta hazánk légterét. A 22 órásra sikeredett elnöki látogatás ? melynek egyetlen éjszakáját a Meridien Hotelben töltötte ? rendkívüli esemény nélkül véget ért. Megint egy különleges feladat, amelyet remekül oldottak meg a protokollosok és a biztosításban részt vevők, ezzel is öregbítve hazánk hírnevét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Walker nem állt ki az erkélyre | ZETApress

Szóljon hozzá!