ZETApress

hírportál

Összeült a kabinet

A Kormánykabinet holnapi ülésén dönt az Iváncsik Imre vezette bizottság konkrét javaslatairól ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő. Elmondta, hogy már pénteken tárgyalt az izraeli repülőgépek gyakorlatáról a Nemzetbiztonsági Kabinet.

Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetője március 18-án, csütörtökön összehívta a Kabinet ülését az izraeli gépek magyar légtérben történt berepülése körülményeinek feltárására. Ezzel egy időben az ügyről valamennyi érintett minisztertől még aznap estére írásbeli jelentést kért be a miniszterelnök tájékoztatására.

A Nemzetbiztonsági Kabinet másnap, március 19-én, péntek délelőtt ült össze. A testület megállapította, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint is jogszerűen járt el, Magyarországot, a magyar polgárok biztonságát nem veszélyeztették, a hazai szabályozás, illetve gyakorlat azonban áttekintendő. A nemzetközi és hazai gyakorlatban is rutinszerűnek számító gyakorlat egyébként érintette Törökországot, Romániát és Bulgáriát. A gyakorlathoz mindegyik érintett ország megadta a szükséges engedélyeket.

A Nemzetbiztonsági Kabinet bizottságot hozott létre, amelyet Iváncsik Imre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában résztvevő államtitkár vezet. A Bizottságban részt vesz a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára. E bizottság feladata az esetleges mulasztással kapcsolatos személyi felelősség meghatározása, a vonatkozó szabályozás pontosítása, illetve az ülésen elhangzott javaslatok mérlegelése.

Szóljon hozzá!