ZETApress

hírportál

Csatornavizit Kőbányán

Határidő előtt két héttel, május 15-re készül el a Bihari utcai csatorna-felújítás, tudtuk meg ma délelőtt Kőbányán. A munka úgynevezett kitakarás nélküli technológiával készül. Nem bontották fel az utat teljes hosszában, hanem a meglévő elöregedett, nyolcvan éves csatornát bélelték ki új 138-szor 207 centiméteres tojásdad elemekkel. A munkálatokat a holnapi Föld Napján a lakosság is megtekintheti.

A főpolgármestert és a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatóját fotósok és operatőrök hada kísérte az alig száz méteres bemutató szakaszon hét méter mélyen a föld alatt. Az új vezeték remekül be volt világítva. Csak libasorban fértünk el egymás mögött. A protokoll szakasz elején még látszott a régi beton vezeték, ahol a nyomokból ítélve derékmagassági folyhatott a szennyvíz.

A Bonex Építőipari Kft. technológiája miatt nem kellett előbb kiásni, majd el- és visszaszállítani 23 ezer köbméter földet. Emellett folyamatosan kellett volna szivattyúzni napi 7200 köbméternyi talajvizet. Ehelyett most mintegy hatszáz darab 235 centiméter hosszú elemet tolnak egymásba a másfél kilométeres szakaszon, melyeket kézi csörlővel húznak össze. Mivel a munkások zárt térben dolgoznak a föld alatt, háromszáz méterenként kellett szellőzőkről gondoskodni.

A szennyvízmentes építési területen most utcai ruhában és cipőben haladhattunk, de a működő csatornában erről már szó sem lehet. Oda csak búvárruhában, légzőkészülékkel szállhatnak le a szakemberek. A nagyátmérőjű szakaszokat kézi kamerával járják be a karbantartásért felelős munkatársak, míg a kisebb átmérőjű vezetékekbe önjáró kamerát küldenek. A ?csatornapatkányok? felvételeit a ?közvetítő-kocsiban? monitoron figyelik az illetékesek.

Szóljon hozzá!