ZETApress

hírportál

Nem vagy egyedül!

Az ünnepek alatt is van segítség! Az éjjel nappal hívható segélyhívó számok mellett az idei évtől applikáció és chat-es szolgáltatás is segíti a bajban lévőket! – tudatta Jánosi Katalin.

A pandémia sajnos nemcsak a testi egészséget veszélyezteti, de kedvezőtlen hatással lehet a lélek állapotára és a feszültségekkel terhes emberi kapcsolatokra is. A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt emelkedett a világban – így hazánkban is – a kapcsolati erőszakot és a lelki krízist elszenvedők száma. Ezt a tendenciát fokozhatja a feszültebb ünnepi időszak, amit bizonyít a telefonos segítőszolgálatoknál máskor is tapasztalható decemberi hívásszám emelkedés.

Fontos tudni arról, hogy – legyen szó akár lelki válsághelyzetről, akár bántalmazás elszenvedéséről – a pandémia idején és az ünnepek alatt is van szervezett, a nap 24 órájában hozzáférhető segítség. 2020-tól ráadásul a Kapcsolj egyből! projekt keretében immár ingyenesen letölthető applikáció és chat-felület is segíti a bajbajutottakat!

Az állami fenntartású, idén 15 éves Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak nyújt segítséget, és szükség esetén gondoskodik az áldozatok kimenekítéséről, elhelyezéséről is.

Ugyancsak a nap 24 órájában ingyenesen és anonim módon hívható a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) telefonszáma, amelyet azok tárcsázhatnak, akik valamilyen okból lelki krízishelyzetbe kerültek. A világjárvány miatt szükséges korlátozó intézkedésekkel összefüggésben a LESZ és az OKIT hívásszámai is megugrottak idén áprilisban a korábbi év azonos időszakához képest.

Különösen nehéz időszak a karácsonyi-szilveszteri ünnepek ideje, amikor pandémia nélkül is gyorsabban szintet léphet egy személyes vagy kapcsolati válsághelyzet, amelyet most még a korlátozásokkal összefüggő nehézségek is tovább fokozhatnak. Ezért fontos tudni, hogy az OKIT és a LESZ segélyvonala az ünnepek alatt is éjjel-nappal működik, segíti a bajbajutottakat.

Segítséget kérni pedig már nemcsak telefonon, de a weboldalon és a Facebook-oldalon anonim módon, digitális nyomok nélkül, a bántalmazott személy visszakövetésének veszélyét elkerülve, a teljes biztonsággal használható chat-felületén is lehet, továbbá egy ingyenesen letölthető applikáció, a Kapcsolj egyből is segíti a krízishelyzetben lévőket.

Ne feledjük, ha bajba jut valaki, vagy ha a környezetében bárki bajt észlel, mindig – a pandémia alatt és az ünnepek idején is – van számára értő és hozzáférhető segítség! Az OKIT hívószáma: 06-80-20-55-20, a LESZ elérhetősége: 116-123 / 06-80-810-600. Kapcsolj egyből!

A Széchenyi 2020 program keretében 2016-ban elindult EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú Kríziskezelő Szolgálatok Fejlesztése projekt 1,16 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós társfinanszírozással valósul meg. A projektgazda Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) kiemelt feladata a családbarát szemlélet társadalmi megerősítése, a családi összetartozás fontosságának tudatosítása mellett az emberkereskedelem és a kapcsolati erőszak áldozatainak segítése.

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) Magyarország nemzetstratégiai céljait támogatva közreműködik a demográfiai fordulat elősegítésében, a családok, valamint az idősek támogatásával összefüggő feladatok megvalósításában és a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos törekvések segítésében. A CSBO fő tevékenységeként a magyar családokat támogató kiemelt projekteket tervez és valósít meg, valamint működteti a kapcsolati erőszak áldozatait segítő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot.

Szóljon hozzá!