ZETApress

hírportál

Osztozkodunk!

90 vécét használ több mint kétmillió ember. A Város Mindenkié csoport több hónapos munkával felkereste a főváros összes nyilvános illemhelyét. A legtöbb közvécét fenntartó Fővárosi Csatornázási Művektől, a Fővárosi Önkormányzattól és egyenként minden budapesti kerülettől kért adatigénylés alapján egyenként jártuk végig a budapesti közvécéket.

A tapasztalatok alapján jelenleg a fővárosban összesen 90 darab nyilvános vécé üzemel. Ezen a kilencven vécén osztozik Budapest kétmilliós lakossága, beleértve azokat a hajléktalanságban élő embereket, akiknek nincs hova hazamenni, valamint ugyanezt a kilencven vécét használja az összes vidékről érkező, Budapesten dolgozó munkás és az összes turista is – tudatta Ország Dóra.

A vécék jelentős része nem ingyenes és nem akadálymentes. Sok a romos, lezárt illemhely, az éppen felújítás alatt álló helyiség, azonban nehéz megmondani, hogy már évek óta ott csüng a tábla, vagy valóban dolgoznak a vécé újításán. Azt állítják, hogy nyitva van, de valójában azt tapasztaljuk, hogy sosem. A legtöbb csak 250 forint ellenében vehető igénybe, ami szintén sok ember pénztárcájának fáj. A kutatás eredményét elküldjük a fővárosi önkormányzatnak, valamint a tapasztalatokkal felkeressük az összes budapesti kerület vezetőségét is.

A huzamos közterületi tartózkodás során a hajléktalan embereknek ugyanazon szükségleteket kell kielégíteniük összehasonlíthatatlanul nehezebb körülmények között, mint azoknak, akik nem kényszerülnek egész napszakokon át az utcára. A hajléktalan emberek a magánszféra teljes hiányában, a közterületen végzik mindennapi szükségleteiket.

A Város Mindenkié, illetve partnerszervezete, az Utcajogász az elmúlt években számos olyan üggyel találkozott, amikor hajléktalan embereket vontak felelősségre köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt. Adataink alapján e szabálysértések döntő része, kb. 75%-a őket – a legsérülékenyebb társadalmi csoport tagjait, a hajléktalan embereket – érinti.

Számukra – a várható szankcióktól eltekintve is – különösen nagy nehézséget jelent a közillemhelyek hiánya, hiszen a társadalmi előítéletek miatt többnyire nincs lehetőségük igénybe venni a nem közillemhely célú, de illemhellyel rendelkező egységeket: a bevásárlóközpontokat, éttermeket, kávézókat, amelyek egyébként gyakran illemhely-használati lehetőséget biztosítanak nem hajléktalan emberek számára.

A közvécék hiánya a probléma jogi szabályozásának hiányosságaira vezethető vissza. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény nem tér ki a közillemhelyek létesítésének kérdésére, s jóllehet a 253/1997. számú kormányrendelet alapján mindenütt, ahol a legalább 10 fő huzamosan tartózkodik, kötelező volna nyilvános illemhelyet üzemeltetni, ám tapasztalataink szerint az illetékesek sokszor figyelmen kívül hagyják e jogszabályt.

2017-ben egy konkrét szabálysértési eljárással összefüggésben az ombudsmanhoz fordultunk, aki AJB-1944/2017. számú állásfoglalásában felkérte a belügyminisztert, illetve Budapest fő-polgármesterét a probléma rendezésére. Bízunk benne, hogy az új városvezetés belátja a probléma súlyát, és tesz azért, hogy Budapest közterein elegendő közvécé létesüljön! A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

Szóljon hozzá!