ZETApress

hírportál

Kivonulnak a ?48-as huszárok

Holnap zárulnak a nemzeti ünnep központi rendezvényei. Már csak egy napig látható az idei nemzeti ünnep egyik legsikeresebb programeleme, az 1848-as huszárezredeket bemutató szabadtéri szoborkiállítás.

A főváros kilenc forgalmas pontján felállított életnagyságú huszárszobrok március 20-án hajnalban elhagyják mostani állomáshelyüket. A Közös tavaszunk elnevezésű március 15-i központi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő programeleme volt a március 9-e és 19-e között Budapest közterein megrendezett huszárszobor-kiállítás.

A ?48?49-es szabadságharcban részt vevő tizennyolc huszárezred előtt tisztelegve tizennyolc életnagyságú, korhű egyenruhákat bemutató huszárszobor volt látható a főváros forgalmas csomópontjain. Az érdeklődők a kilenc helyszínt végigjárva megismerhették valamennyi ?48-ban harcoló huszárezred díszes egyenruháját, a szobrok talapzatán pedig az adott huszárezred történetéről, a szabadságharcban betöltött szerepéről olvashattak magyar és angol nyelven ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A huszárszobor-kiállítás ? amelyet a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértőivel, valamint kortárs képzőművészekkel együttműködve valósított meg a Miniszterelnöki Hivatal ? nemcsak azt a célt szolgálja, hogy közel hozza a nemzeti hagyományokat az utca emberéhez, hanem egyúttal átfogó képet is nyújt a ?48-as huszárok történetéről.

A huszárszobrok ? amelyekkel naponta több százezer járókelő találkozhatott Budapest közlekedési csomópontjain ? a kiállítás lezárultával a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában maradnak, további sorsukról a hivatal a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség történész és huszár szakértőinek bevonásával fog dönteni. Számos magyarországi és határon túli ?48-as emlékhely és múzeum jelezte, hogy szívesen fogadna örökbe szobrokat. A befogadó intézmények kiválasztásáig ? a jelentkezők magas száma miatt ? a huszárok ideiglenesen egy raktárban pihennek majd.

Aki még a jelenlegi helyükön szeretné megnézni a szobrokat, holnap éjfélig megteheti az alábbi helyszíneken: Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, a Lánchíd pesti hídfője, Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, a Nemzeti Múzeum kertje és a Nyugati tér. A szobrokról és az ünnepi programokról készült képek a weboldalukon tekinthetők meg.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elvonulnak a huszárok | ZETApress

Szóljon hozzá!