ZETApress

hírportál

Elvonulnak a huszárok

16 magyarországi és 2 határon túli település kapott 48-as huszárszobrot. Többek között a Pákozdi Katonai Emlékparkban, a Sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkjában állíthatják ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójára szervezett huszárszobor kiállítás 18 életnagyságú alkotását.

A Március 15. ? Közös Tavaszunk központi ünnepi programsorozat részeként bemutatott huszárszobor-kiállítást március 9-e és 19-e között többszázezren tekintették meg Budapest kilenc forgalmas pontján. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Miniszterelnöki Hivatal felhívást tett közzé a huszárszobrok végleges elhelyezésére. A felhívásra 21 hazai és határon túli település jelentkezett. A szobrok sorsáról háromtagú szakmai bírálóbizottság döntött a települések történelmi és a huszárhagyományokhoz való kötődése alapján.

A kormány Március 15. ? Közös Tavaszunk rendezvénysorozata keretében a főváros kilenc forgalmas pontján kiállított huszárszobrok az 1848?49-es szabadságharcban részt vevő tizennyolc huszárezrednek állítanak emléket. Az érdeklődők a helyszíneket végigjárva megismerhették valamennyi 1848-ban harcoló huszárezred díszes egyenruháját, a szobrok talapzatán pedig az adott huszárezred történetéről, a szabadságharcban betöltött szerepéről olvashattak magyar és angol nyelven.

A Miniszterelnöki Hivatal szándéka kezdetektől az volt, hogy a köztéri kiállítást követően a szobrok egész évben megtekinthetőek legyenek. Ennek érdekében a Miniszterelnöki Hivatal felhívást tett közzé a történelmi kötődésű vagy a huszár hagyományőrzés terén kiemelkedő munkát végző magyar és határon túli településeknek a 18 életnagyságú huszárszobor tartós kiállítására ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A felhívásra jelentkező 21 település közül a háromtagú szakértő zsűriben a szervező Miniszterelnöki Hivatalon kívül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség munkatársai vettek részt, akik a felhívásban feltüntetett szempontokat, elsősorban a történeti kötődést, valamint a szobrok széles közönség általi megtekinthetőségét vizsgálták.

E szempontok alapján az alábbi települések, szervezetek kaptak lehetőséget egy-egy, a településhez, szervezethez kötődő huszárszobor tartós kiállítására: Tápióbicske, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, Szolnok, Mogyoród, Sümeg, a nyíregyházi Magyar Huszár Alapítvány, a Magyar Honvédség Támogató Dandár (Budapest), Kápolna, Abda, a Pákozdi Katonai Emlékpark, Sepsiszentgyörgy, a kisújszállási Nagykun Nádor Huszár Bandérium, Komárom, Isaszeg, Székelyudvarhely, a Fóti Károlyiak Alapítvány, Szeghalom és Tura.

Szóljon hozzá!