ZETApress

hírportál

Elindult az Élet Menete

Tegnap este 6 óra után indult el az Élet Menete a Páva utcai Holokauszt Múzeumtól. Gyurcsány Ferenc feleségével együtt vonult az első sorban. Mellettük haladt Szili Katalin házelnök asszony, aki a Terror Háza Múzeum elől érkezett. Ott mondott beszédet az 1944. április 16-i nyilas megszállásra emlékeztetve.

A kormányfőn kívül néhány kormánytag is menetelt. Kiss Pétert és Hiller Istvánt láttam az MSZP-ből, míg a koalíciós partnert Kóka János képviselte. Ott volt Lendvai Ildikó régi és Eörsi Mátyás újonnan megválasztott frakcióvezető. Ellenzéki politikusok is érkeztek, a Fideszt Fónagy János, az MDF-et Herényi Károly képviselte.

Miért nincs sehol magyar zászló? ? kérdezte egy túlbuzgó asszony az embereket, de ez itt most senkit sem érdekelt. Problémájával Lendvai Ildikót is felkereste, aki mosolyogva felelt neki. A hölgyet szemmel láthatólag nem elégítette ki a válasz, mert gyorsan elment a védett személyek közeléből. Nem is hiányzott ott senkinek.

A menet erős rendőri biztosítással vonult a Nagykörutat keresztezve a lezárt Üllői úton a Dohány utcai zsinagógához. Az eleje már rég elhagyta az Iparművészeti Múzeumot, amikor a vége kikanyarodott a Páva utcából. Az emlékfalnál aztán beszédek következtek. A számos előadót felsorolni is nehéz lenne.

Este 10-kor indult el a Keleti pályaudvarról a különvonat Auschwitz-Birkenauba a 13-as vágányról. A háromnapos programról részleteket honlapjukról olvashatunk. Itthon ma délután 4 órakor a Holokauszt Emlékközpontban folytatódik a csütörtökön elkezdett megemlékezés-sorozat.

Szóljon hozzá!