ZETApress

hírportál

Cyber világ csapdái

Online vízió – offline realitás október 16-18-án péntektől vasárnapig a Veszprém Agorában: Egy nap a virtuális világról (a virtuális világban is) az ország legismertebb előadóival – tudatta Jánosi Katalin sajtó- és médiakapcsolati munkatárs, Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.

Valóban féltenünk kell magunkat vagy a gyerekeinket az internet hatásaitól? Tényleg okosabbak a kütyüjeink nálunk? Megrázóbb ma a fiataloknak egy online atrocitás, mint egy valós helyzet? Mi pontosan a cyber tér, és mi az a cyber bullying? Avagy Drakula tényleg a digitális világban vár ránk minden pillanatban?

Október 17-én, szombaton élőben a veszprémi Agóra Kulturális Központban és online Facebook-közvetítésben az ország legavatottabb és legismertebb szakemberei arról tartanak előadást A cyber világ csapdái: Online vízió – offline realitás konferencián, mennyire élünk ténylegesen veszélyes életet a cyber világban, és mit tudunk tenni, hogy megvédjük saját magunkat vagy a szeretteinket.

Pál Feri atya indítja a napot a nagy kérdéssel: vagyunk-e olyan okosak, mint az eszközeink, vagy csak szándékosan tettetjük magunkat vaknak, és hiszünk el mindent, amit a digitális világ közvetít felénk? Majd De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni harcát vezető szakembere Online fogság – offline szabadulás című előadásában a munkája folyamán rögzített kisfilmeken keresztül tárja a közönség elé, mivel járhat az, ha kellő ismeret hiányában, instabil társadalmi hálóval próbál egy fiatal mindent lekövetni – rosszabb esetben megélni a valós életében -, amit a virtuális világban tapasztal. A nézők még fel sem ocsúdhatnak a hallottakból, jön dr. Tessényi Judit gazdaságpszichológus-közgazdász, a szegedi Szerencsejáték Zrt. volt igazgatója, aki zárva a délelőttöt, saját könyvén keresztül, részben börtöninterjúk eredményeiből összeállított kutatásait felhasználva mutatja be, milyen következményekkel járhat az online szerencsejáték függőség.

Dr. Zacher Gábor toxikológus Digitális vérszívás, vagyis Drakula a telefonban című előadásával térünk vissza a nap második felére, ahol többek között mindenkit szembesít azzal, miért rettegünk attól, hogy elfelejtenek bennünket az online barátaink, ha egy órán át nem nézünk rá a Facebook-oldalunkra, ahogy azt is mindenki gondolatába vési, hol is vannak a valós ismeretségeink. Majd Villányi Gergő pszichológus, újságíró veszi át a szót, aki Az online világ sötét oldalát mutatja be a fake news-on, sadfishing-en és az influenszer-jelenségen keresztül.

A napot két rendhagyó beszélgetés zárja, ahol az elsőben Bouquet Gergellyel és László Pannával, a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film fiatal főszereplőjével, akik az idei Magyar Filmszemle nagyjátékfilm kategóriájában szinte az összes pontban jelölésre voltak érdemesek elmesélik, milyen élmény volt – élmény volt-e egyáltalán? – 20 évesen leforgatni ezt a filmet, és miért tartják fontos társadalmi üzenetnek a másfél órás mozifilm tartalmát.

Végül pedig, aki még nem tudná, ki a ma már világhírű, szomorú arcú mém, a közel 70 évesen villamossági szakemberből online sztárrá vált Arató Andrást, avagy Hide the Pain Harold, most megismerheti és meghallgathatja boldog-szomorú mindennapjait a cyber világban, valamint bemutatja a Kapcsoljegyből! applikációt, ami mindenkinek segítség lehet, aki bántalmazás áldozata lett, vagy úgy érzi, bántalmazó környezetben él, és nem tud kihez fordulni segítségért. Program:

10:00-10:40 Pál Feri atya: A szándékos vakság, avagy vagyunk-e olyan okosak, mint az eszközeink?

10:40-11:20 De Coll Ágnes a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem szakértője: Online fogság – offline szabadulás

11:20-12:00 dr. Tessényi Judit a szegedi Szerencsejáték Zrt. volt igazgatónője: Online-offline játék-függőség

14:00-14:40 dr. Zacher Gábor toxikológus: Digitális vérszívás, vagyis Drakula a telefonban

14:40-15:20 Villányi Gergő pszichológus, újságíró: Az online világ sötét oldala, azaz veszélyben vannak a fiatalok?

15:40-16:20 FOMO ? Megosztod, és uralkodsz című film főszereplőivel beszélgetés: László Panna, Bouquet Gergely (beszélgetést vezeti: Riedl Annamária)

16:20-17:00 Hide the Pain Harold social model, mém; beszélgetés: online karrier, Kapcsoljegyből applikáció (beszélgetést vezeti: Téglásy Kristóf)

Szóljon hozzá!