ZETApress

hírportál

Békés délelőtt

Több mint 11 ezer ünneplő részvételével békésen zajlottak a március 15-ei központi megemlékezések délelőtt a fővárosban ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda. A programokról korábban már beszámoltunk.

Több mint ötezren vettek részt a délelőtt folyamán az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett Március 15. ? Közös Tavaszunk központi rendezvényein ? a hivatalos zászlófelvonáson és a Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi megemlékezésen ? a fővárosban. A Nemzeti Múzeum előtti szabadtéri ünnepi előadás keretében több ezren szavalták együtt a színészekkel Petőfi Sándor Nemzeti dalát. Délig közel hatezer ünneplő vett részt a Széchenyi korzón a történelmi játszóház programjain és több mint ezer gyermek teljesítette a huszártábor próbatételeit a Roosevelt téren.

Idén közel kétszázan, családok és gyermekek vettek részt reggel fél 10-kor a Kossuth téri zászlófelvonáson. Fél 11-től a Nemzeti Múzeum kertjében szervezett ünnepi megemlékezésre érkezőket a Magyar Honvédség Támogató Dandár Helyőrség Zenekara köszöntötte térzenével. Az ünnepi műsor ? melynek főbb szerepeit Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Stubnya Béla és Egyházi Géza alakította ? egy iskolai múzeumlátogatás történetét idézte, melynek során egy tanárnő mesélte el a gyermekeknek 1848. március 15. eseményeit.

A műsorban megelevenedő látványos tömegjelenetekben, táncképekben felvillantak Széchenyi István, Petőfi Sándor életének legjelesebb pillanatai. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a műsor szereplői a Múzeumkertbe látogató több ezer ünneplővel közösen szavalták el Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti dalt. Az előadásban 200 táncos, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység és hagyományőrző honvédek, huszárok is közreműködtek. Az ünnepi programot az MTV 1-es és 2-es csatornája élőben közvetítette.

A délután folyamán, egészen este 6 óráig folytatódnak a Március 15. ? Közös Tavaszunk rendezvény lakossági programjai. A Lánchíd és a Roosevelt tér Széchenyi István előtt tisztelegve Széchenyi korzóvá alakult, ahol egészen este 6 óráig történelmi játszóház és huszártábor várja az ünneplőket. A történelmi játszóház próbatételeit délig több mint ezer gyerek teljesítette.

Emellett egészen március 19-ig megtekinthető az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő 18 huszárezred életnagyságú huszárszobrát bemutató köztéri szoborkiállítás a főváros 9 forgalmas helyszínén, a Batthyány téren, a Blaha Lujza téren, a Deák Ferenc téren, valamint a Ferenciek terén, a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Múzeumkertben és a Nyugati téren.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nem történt rendbontás | ZETApress

Szóljon hozzá!