ZETApress

hírportál

Közvécéket a fővárosba!

1870-2020: 150 éves a budapesti közvécé. Az elmúlt 3 évben sem árasztották el Budapest utcáit a nyilvános vécék, ezért délelőtt a Városháza téri közvécé előtt az megtartottuk kampánynyitó akciónkat. Vágyunk egyszerű: mindenki számára elérhető ingyenes, akadálymentes közvécéket a fővárosba – tudatta az AVM.

A legtöbb állampolgárral egyetértésben azt szeretnénk, ha itthon is megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működne. Gede Márton, az AVM hajléktalanságban érintett aktivistája a sajtótájékoztatón kiemelte: Kis dolognak tűnik ez, pedig sokszor nagy gond. Amikor nagy a szükség hol a segítség? Közvécé se közel, se távol! Magam is hajléktalan ember vagyok, napközben főleg a délutáni órákban a Fedél Nélkül című utcalapot terjesztem a Tűzoltó utcában. A legközelebbi közvécé a Ferenc körúti aluljáróban található, ezt szoktam igénybe venni, alkalmanként 250 forintért, ez a vécé 18 órakor bezár. Én este 20 óráig dolgozom, ha tudok…

A Város Mindenkié közvécé akciójához a Lépjünk, hogy léphessenek! csoport is csatlakozott, képviselőjük: Csordás Anett kiemelte: Azt gondoljuk, hogy úgy ahogy például az ápolási segély ügyében is, itt sem a ráfordított pénz, hanem a szándék számít. kérdés, hogy a főváros vezetése, a döntéshozók akarják-e képviselni az érintettek valódi szükségleteit és érdekeit. Ez nemcsak időszerű, hanem egy több éve húzódó adóssága a Fővárosnak.

Tóth Tünde, az Önállóan lakni, közösségben élni csoport tagja az akadálymentesítés szükségességét hangsúlyozta beszédében, hiszen nekünk még az a lehetőség sincs meg, hogy bemenjünk esetleg egy presszóba, vagy egy vendéglátóhelyre, ami nem hozzáférhető mozgássérült emberek számára.

Jeney Orsolya, A Magyar Anyák képviseletében kiemelte: nagyon sokakat érint a probléma, a terhes kismamákat, akik nem tudják kiszámítani, mikor kell vécére menniük, a kisgyerekeket, akiknek azonnal szükségük van a dolguk végeztére, a nagyszülőket, akik besegítenének a dolgozó szülőknek, de nem tudnak játszóterezni, mert nem tudják mikor kell mosdóba elmenniük. Ha mindenki belegondol a helyzetbe, akkor tudja, milyen érzés, ha olyan helyzetbe került, mikor szorongva, rohangálva kellett ezt megoldania, nincs erre szükség.

Őze Sándor, az AVM aktivistája zárta beszédével a nyitó akciót: Úgy sejtem kevesen tudják, de közvécék szempontjából az idei egy jubileumi-év. 1870-ben itt, a Deák Téren nyílt meg Budapest első közvécéje. Éppen százötven évvel ezelőtt realizálta Budapest polgársága és városvezetése, hogy sokkal kellemesebb egy a célra létesített kiépített helyen eleget tenni a test bizonyos követeléseinek. A helyzet azóta sem változott. Ezek a szükségletek anatómiai sajátosságainkból adódóan változatlanul arra késztetnek minket (kivétel nélkül minden élő embert), hogy igénybe vegyük a vécéket. A kérdés csupán, az, hogy hol vannak a vécék? 150 éve épült a főváros területére az első vécé, azóta nem sikerült egy megfelelő közvécé-hálózatot kiépíteni?

Budapesten alig 80 db közvécé van több mint másfél millió emberre. Ennyi nem elég! Ráadásul nagyon kevés, ami felújított, akadálymentes. Ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn. 2017 márciusában az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítás szükségességét annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása. Emellett felkérte Budapest akkori főpolgármesterét, Tarlós Istvánt, hogy a helyzet országos, jogszabályi szinten történő rendezéséig vegye fontolóra a közvécék üzemeltetésének önkormányzati feladatként való ellátását. Sem a Belügyminisztérium, sem a Tarlós-féle adminisztráció részéről nem történt semmilyen előrelépés az elmúlt három évben.

Üdvözöltük, hogy Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi fő-polgármestere beemelte programjába a nyilvános mosdók ügyét. Reménykedünk benne, hogy az elmúlt évtized gyakorlatával ellentétben ezúttal nem pusztán különböző programokban kapnak helyet a közvécék, hanem a valóságos közterületeken is. Nemrég indított petíciónkat már 5000 ember aláírta, vajon az új városvezetés meghallja hangunkat és másfél millió sorstársunk hangját, akiknek a tétlenkedés ellenére nem múlt el biológiai szükséglete, és továbbra is előfordul, hogy pisilnie kell az utcán? Eddig csönd. Várjuk a főpolgármester válaszát! – fejeződött be az AVM akciója.

Szóljon hozzá!