ZETApress

hírportál

Dél-magyarország 100 éve

Magyarország legpatinásabb vidéki napilapja az először 1910. május 22-én jelentkező Dél-magyarország. ? Ez megint egy fáklya, amellyel beszalad valaki a lassan virradó magyar éjszakába ? köszöntötte Molnár Ferenc, a kor ünnepelt írója Szeged akkori legifjabb sajtóorgánumát.

Az újságíró-író Mikszáth Kálmán a magyar sajtó decentralizációjának megkezdése miatt ünnepelte a vidéken kultúrigényeket is kielégítő lapot. Vállalt küldetéséhez immár egy évszázada tartja magát a Dél-magyarország. S talán éppen ez fennmaradásának egyik titka ? tudta meg Vígh Alex a Spoon hajón, a tegnapi sajtónapjukon.

Teret ad olyan nagyságoknak, mint például József Attila, akinek Tiszta szívvel című verse 1925. március 25-én a Dél-magyarországban jelent meg. A Dél-magyarország közismertté teszi Szeged egyetemét és Nobel-díjas tudósa, Szent-Györgyi Albert munkásságát. Folyamatosan beszámol például a világhírű basszista Gregor József, vagy épp a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa pályájáról.

Olyan sztárok dolgoztak szerkesztőségében, mint Móra Ferenc, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Erdei Ferenc ? napjainkban Podmaniczky Szilárd, Darvasi László. Szegedhez méltó profizmussal és szellemi háttérrel szól az ország, a Dél-alföldi régió, a város életéről, lehetőségeiről, vonzásokról és választásokról.

Kovásza a régiónak a Dél-magyarország. Ez eddigi száz évének másik titka. Szeged történetében meghatározó programok, például a dóm előtti szabadtéri játékok kezdeményezője. 1931-ben azt remélve, hogy a nagyszabású művészi és zenei események Szegedet a magyar vidék irodalmi, zenei élete és az idegenforgalom központjává emelik a Dél-magyarország kampányba kezdett, hogy a város egész társadalmát megnyerje a szabadtéri játékok ügyének.

A Dél-magyarország és a Szegedi Friss Újság vállalkozásában 1933. augusztus 26-án a szabadtéri játékok történetében először mutatták be Az ember tragédiáját ? Hont Ferenc rendezésében, Buday György vetített díszleteivel. A lap olyan ügyek mellé áll azóta is, mint például a kajak-kenu vb Maty-éri megrendezése, a szegedi borfesztivál, illetve a térség gazdasági kiválóságai teljesítményének elismerése a Presztízs-díjjal. Augusztus 22-én a régió egyik fontos, erős és meghatározó orgánumaként a 100. születésnapját ünnepelve, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal szövetkezve megrendezi a Dóm téri szuperkoncert.

Szóljon hozzá!