ZETApress

hírportál

Közös Tavaszunk

A kormány idén is színvonalas programsorozattal készül az 1848-as forradalomról és szabadságharcról való megemlékezésre. A 162. évfordulóra szervezett programok a közös történelmi örökség néhány kiemelkedő mozzanatának bemutatásával idézik fel március 15-e szellemiségét ? tudtuk meg a délelőtti tájékoztatón.

A hagyományos programok mellett ? mint a zászlófelvonás, vagy a Nemzeti Múzeum előtti megemlékezés ? több új rendezvény is várja az ünnepelni vágyókat Budapest számos pontján. Az ünnep különleges látványossága a Magyarországon először alkalmazott térhatású, animált díszkivilágítás lesz, mely március 13-án és 14-én este 18 és 24 óra között lesz látható a Nemzeti Múzeum homlokzatán.

Magyarországon első alkalommal használt, háromdimenziós hatású térvetítési technológia alkalmazásával öltözik díszbe a Nemzeti Múzeum. Az épületre vetített, mozgóképekből és animációkból álló 15 perces zenés montázs az 1848?49. évi forradalom és szabadságharc jelképeit jeleníti meg. A március 15-i családi programok központja idén a Roosevelt téren felállított Széchenyi korzó lesz, ahol huszártábor és történelmi játszóház várja az érdeklődőket.

Huszárszobor kiállítás

Március 9-e és 19-e között 18 darab, a szabadságharc huszárezredeinek egyenruháit viselő életnagyságú huszárszobor lesz látható Budapest 9 forgalmas pontján. Mint Molnár Csaba kancelláriaminiszter kérdésünkre elmondta, a szobrok végső elhelyezéséről a napokban döntenek. Nem akarják raktárba zárni őket, tartósan a köztereken maradnak. Főleg olyan önkormányzatok jelentkezését várják, ahol 1848-49-ben harcok folytak.

Az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő 18 huszárezred előtt tisztelegve, 18 életnagyságú huszárszobor áll majd Budapest közterein. Aki végigjárja a helyszíneket, megismerkedhet valamennyi ? 1848-49-ben a szabadságért harcoló ? huszárezred díszes egyenruhájával. Helyszínei: Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, Lánchíd pesti hídfő, Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, Múzeumkert és Nyugati tér.

Nyitott filmstúdió

Történelmi játszóház, toborzó program és huszárkiállítás látható vasárnapig a Múzeumkertben 8-tól 15 óráig. A Nyitott filmstúdió keretében a Nemzeti Múzeum lépcsőjén 1848. március 15-ét felelevenítő díszletek között történelmi kisfilmek készülnek korhű jelmezekbe öltözött statiszták segítségével. A filmstúdióban minden érdeklődő szereplője lehet saját március 15-i filmjének a filmkészítő stáb közreműködésével.

A Nemzeti Múzeum kertjében a huszártörténelmet, valamint Petőfi Sándor és Széchenyi István életét és munkásságát bemutató interaktív kiállítást és lovas huszárt is láthatnak a gyerekek. A huszársátorban korhű használati tárgyakat, ruhákat és lószerszámokat találhatnak, a berendezett terepasztalon pedig az isaszegi csata modellezett jeleneteit is megtekinthetik majd az érdeklődők. A vállalkozó kedvű gyerekek játékos alaki gyakorlaton vehetnek részt, de lehetőségük nyílik arra is, hogy megtanuljanak egy ?48-as toborzódalt is.

Családi programok március 15-én

Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Múzeumban fél 11-től 12 óráig. A Nemzeti Múzeum kertjében 11-ig a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara köszönti térzenével az ünnepi megemlékezésre érkezőket. Az idei ünnepi műsor keretét egy iskolai múzeumlátogatás története adja: egy általános iskolai osztály látogat el a Nemzeti Múzeumhoz, ahol a tanárnő mesél a gyermekeknek 1848. március 15. eseményeiről.

Az elbeszélés során megelevenedő látványos tömegjelenetekben, táncképekben felvillannak Széchenyi István, Petőfi Sándor életének legjelesebb pillanatai. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a műsor szereplői az ünnepség nézőivel, a Múzeumkertbe látogatókkal közösen szavalják el Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti dalt.

Az előadásban a tavalyi évhez hasonlóan 200 táncos, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység és hagyományőrző honvédek, huszárok is közreműködnek. Az ünnepi műsor főbb szerepeiben Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Stubnya Béla és Egyházi Géza látható majd. A programot az MTV élőben közvetíti.

Széchenyi korzó ? történelmi játszóház és huszártábor a Lánchídon és a Roosevelt téren. A Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 50 lovasa részvételével ?48-as huszár- és honvéd tábor várja lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadikonyhával, sátrakkal és alkalmi istállókkal a látogatókat. Az érdeklődők az MTA parkolójában felépített haditáborban a Honvéd sereg 1848-as dicsőséges Tavaszi hadjáratának eseményeit eleveníthetik fel.

A korhű egyenruhákban szolgálatot teljesítő hagyományőrző katonák, a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség tagjai bemutatják a ?48-as vitézek hétköznapjait, valamint hadi bemutatókon, játékos próbatételeken a honvéd- és huszárélet fortélyaira tanítják a fiatalokat. A huszárpróbákat elsőként sikeresen teljesítő gyerekek huszárbábot kapnak ajándékba.

A történelmi játszóház próbatételein többek között a 150 éve elhunyt Széchenyi Istvánra emlékezhetnek a résztvevők. A térre látogatók korhű nyomdagép segítségével nyomtathatják ki a Nemzeti dalt és a 12 pontot. A Lánchíd március 15-én Széchenyi István előtt tisztelegve korzóvá alakul. Ezen a napon kizárólag gyalogosan, illetve lovas hintón lehet majd átkelni a Dunán. Az érdeklődők minden órában történelmi idegenvezetők előadásában ismerkedhetnek meg a híd történetével. A programokról weboldalukon további részletek találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Békés délelőtt | ZETApress

Szóljon hozzá!