ZETApress

hírportál

Alacsonyabb lakbéreket!

Most van lehetősége az önkormányzatoknak lefaragni a lakbérekből! A Város Mindenkié csoport nyílt levélben fordult a kerületi önkormányzatok vezetőihez: szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást évi legfeljebb 30 napban!

Az augusztus elsején hatályba lépett törvény ugyanis Budapest kerületi önkormányzatait hatalmazta fel, hogy rendeletben korlátozhatják a lakások turisztikai célú hasznosítását. Az önkormányzatok tehát lehetőséget kaptak, hogy szabályozzák, egy lakást évente hány napra lehet magán-szálláshelyként kiadni. Csoportunk újonnan indított kampányához több szervezet is csatlakozott: Jövő Egyesület, Szikra Mozgalom (Szabad Budapest Fórum), Táncsics Radikális Balpárt, Utcáról Lakásba Egyesület, Zöld Front Ifjúsági Mozgalom.

A rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadásnak számos hátránya van a lakosságra nézve. Egyrészt: számtalan kellemetlenséget okoz a lakáshotelek közvetlen környezetében, csökkenti a szomszédság életminőségét és a társasházak megfelelő működtetését is ellehetetlenítheti. Másrészt van egy kevésbé nyilvánvaló, de annál súlyosabb, budapestiek százezreit érintő hatása. A lakás turisztikai célú használata csökkenti az elérhető bérlakás-állományt, ezáltal felveri a lakbéreket. A lakbérek növekedése nemcsak a belső kerületeket érintheti, ahol a turizmus miatt népszerűbb a turisztikai célú lakáskiadás, hanem a bérlők onnan való kiszorulása következtében a külsőbb városrészeket is. A lakáshotelek jelentős része egy maroknyi kisebbség kezében koncentrálódik. Egy kiemelkedően vagyonos réteg a profitmaximalizáció céljával százezreket foszt meg a megfelelő lakhatási körülményektől. Álláspontunk szerint a lakhatás alapjog, nem árucikk. A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük.

A lakbérszint az elmúlt években a környező országokhoz képest is szélsőséges mértékben emelkedett és városlakók százezreinek vált megfizethetetlenné. Az önkormányzatok most egy olyan felhatalmazást kaptak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy világszerte alkalmazott szabályozási eszközzel enyhítsenek a lakhatási válságon: a lakások turisztikai célú hasznosításának a korlátozásával növeljék az elérhető bérlemények kínálatát és ezen keresztül hozzájáruljanak a lakbérek megfizethetőségéhez is.

Az önkormányzatok kezében a döntés, hogy megkezdik-e a fenntartható és a többség szükségleteit előtérbe helyező lakáspolitika megalapozását Budapesten. Ennek érdekében olyan szabályozást kell alkalmazni, amely legfeljebb az év egy kisebbik részében teszi csak lehetővé a lakások – lényegében – szállodaként való üzemeltetését, ezzel megakadályozva a lakbérárak növekedését, és közvetetten a legelesettebbek utcára kerülését.

A Város Mindenkié és a Stop Airbnb kampányunkhoz csatlakozó szervezetek ezért arra kérik a kerületi önkormányzatokat, hogy évi legfeljebb 30 napban – kerületenként egységesen – szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást. Ez a korlátozás még lehetőséget ad arra, hogy egy hosszabb utazás alkalmával, illetve vagy nyáron a nem fővárosi és a tanév idején albérletben élő egyetemisták hazautazása idejére átmenetileg magán-szálláshelyként üzemeltesse az ingatlanát, ugyanakkor hozzájárulna az egekbe szökő lakbérárak csökkentéséhez és ezáltal a fővárosi lakhatási válság enyhítéséhez.

Szóljon hozzá!