ZETApress

hírportál

Fejlesztés Zombán

A Nemzeti Iskola-felújítási Program keretében 730 millió forintból valósul meg a zombai mikrotérségi oktatási hálózat fejlesztése. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, közel 730 millió forintból fejlesztik a zombai mikrotérségi oktatási hálózatot.

Zombán, a pedagógiai és infrastrukturális fejlesztéseket bemutató rendezvényen ? amelynek keretében lerakták a helyi általános iskola új tornacsarnokának alapkövét is ? Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára rámutatott, hogy az elmúlt 50 év legnagyobb iskola-felújítási programja révén 2011-ig csaknem 105 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból korszerűsíthetőek az iskolák és az óvodák.

Hozzátette, hogy a Program keretében a Tolna megyei Zomba, Tengelic, Harc és Kölesd község összefogásával olyan infrastrukturális és szakmai fejlesztések valósulhatnak meg a helyi oktatási intézményekben, amelyek nem csak a gyermekek mindennapjait teszik majd komfortosabbá, hanem a színvonalas oktatás feltételeit is megteremtik.

A zombai mikrotérségi oktatási hálózat közel 730 millió forintból megvalósuló fejlesztése során többek között egy tornacsarnokkal és két szaktanteremmel bővül Zombán az Általános Iskola, a helyi óvodában pedig kialakítanak egy bölcsődei csoportszobát és megvalósul az épület energetikai korszerűsítése is. A mikrotérséghez tartozó többi településen szintén számos beruházás fog megvalósulni: Tengelicén felújítják és akadálymentesítik az iskola épületeit, Harcon játszószobával bővül az óvoda, Kölesden pedig oktatási eszközöket szereznek be.

A 2007. szeptemberben meghirdetett Nemzeti Iskola-felújítási Program keretében 365 óvoda és iskola korszerűtlen, elhanyagolt épülete újulhat meg, eddig országszerte 255 helyen kezdődtek meg a beruházások, közel 76,6 milliárd forintértékben. Tolna megyében az oktatás-nevelési intézmények fejlesztésére öt esetben közel ötmilliárd forint kerül felhasználásra. Tolna megyében eddig közel ezer sikeres pályázatot nyújtottak be az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A megye összesen csaknem 49 milliárd forinttámogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!