ZETApress

hírportál

Júliusban műanyagmentesen

Ismét elstartol a Műanyagmentes Július. A nyári szünidő tökéletes időszak a műanyaghulladék csökkentésére – tudatta Aranyi Péter PR és kommunikációs tanácsadó.

Ismét kezdetét veszi a Műanyagmentes Július kihívás (PlasticFree July), amelynek célja, hogy a fogyasztók egy hónapon keresztül mellőzzék az életükből az egyszer-használatos műanyagokat. A kezdeményezés Ausztráliából indult civil mozgalomként 2011-ben és mára globális kihívássá nőtte ki magát. A kihívás azóta több mint 250 millió embert inspirált a világ 177 országából.

A Műanyagmentes Július a hónap első napjától egészen a hónap utolsó napjáig tart. A kezdeményezésben bárki részt vehet, aki kedvet érez arra, hogy ez alatt a 31 nap alatt mellőzze az eldobható műanyagok használatát (műanyag evőeszközök és poharak, ételes dobozok, PET-palackok, bevásárló szatyrok, elviteles műanyag zacskók). A kihívás során nem feltétlenül kell ezek mindegyikét mellőzni, de célszerű a lehető legtöbbre alternatívát találni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkenjen júliusban a szemétbe kikerülő műanyag hulladék.

A SodaStream teljes mellszélességgel kiáll a kezdeményezés mellett, ugyanis 2018-ban a saját szemünkkel láttuk a Karib-tengeren található Roatán-félszigeten, hogy mekkora szemétszigetek tudnak kialakulni a PET-palackokból és az eldobható műanyagokból. A SodaStream munkatársai akkor megtisztították a sziget partjait a szeméttől és elhatároztuk, minden erőnket az egyszer-használatos műanyagok csökkentésére fogjuk fordítani – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. Éppen ezért döntött úgy a márka, hogy 2021-től valamennyi műanyag-szörpös palackját fémre cseréli, ennek köszönhetően a következő 5 évben 200 millió műanyag-palacktól óvja meg a Földet.

A koronavírus-járvány miatt valamelyest elterelődött a figyelem az egyszer-használatos műanyagok mellőzéséről. A helyzet azonban az, hogy egy természetbe kidobott műanyag-palacknak 450 évig tart, hogy teljesen lebomoljon. Eközben folyamatosan szennyezi a talajt és az édesvizeinket – jegyezte meg a SodaStream termékmenedzsere. Egyes vizsgálatok szerint a PET-palackos ásványvizek már most is tele vannak mikroműanyaggal. A New York-i Fredonia egyetem kutatása rávilágított, hogy egy liter palackozott vízben átlagosan 325 darab (6,5 mikromilliméternél nagyobb) mikroműanyag van. A vizsgálat során 11 márka 259 termékét vizsgálták, amelyeket 9 különböző országban vásároltak.

Egy SodaStream szódagéppel egy átlagos család két év alatt 2500 PET-palacktól óvhatja meg a Földet. Használatához mindösszesen csapvízre van szükség, ami a Magyar Vízi-közmű Szövetség szerint Magyarországon kiválóan megfelel az uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Emellett hazánkban a szolgáltatott ivóvíz 96%-ban felszín alatti vizekből származik, tehát nincs közvetlenül kitéve a kémiai szennyezéseknek. A tanulmány idekattintva olvasható.

A SodaStream arra kéri a kihívásban lévő felhasználókat, hogy a közösségi médiában használják a #plasticfreejuly, a #muanyagmentesjulius, valamint a #sodastream hashtaget, hogy minél többen megmutathassák a világnak, hogy részt vesznek az egyszer-használatos műanyagok csökkentésében.

A SodaStream-ről

A SodaStream a világ első számú otthoni szénsavasító készülék gyártó márkája (mennyiség tekintetében), amelyet a PepsiCo 3,2 milliárd dollárért vásárolt meg. A SodaStream lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy másodpercek alatt könnyen átalakítsák a hagyományos csapvizet szódává vagy ízesített üdítőitallá. Becslések szerint évente mintegy 800 millió liter szódát készítenek készülékeik segítségével, így a SodaStream felhasználói közel 500 millió PET-palackkal kevesebb hulladékot termelnek. Ennek köszönhetően a műanyag palackok gyártásával és szállítmányozásával együtt járó környezetterheléstől is megóvják a természetet. A SodaStream termékeivel a környezettudatos választás lehetőségét kínálja vásárlóinak.

Szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, A termékek több mint nyolcvanezer kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban, gépeit 15 millió háztartásban használják rendszeresen. A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszönhetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.

Szóljon hozzá!