ZETApress

hírportál

Kenyérsütés karanténban

A karantén alatt kétpercenként jött szembe egy kovásznevelgető, kalácssütő újdonsül pék ismerős minden social platformon. Ezen felbuzdulva készült az alábbi kutatás, amiből világosan látszik, hogy a válaszadók közel 90%-a legalább egyszer, 71%-uk pedig minimum kétszer sütött hetente.

A magyarok 71%-a többet süt otthon a járványhelyzet miatt. Mit és hányszor sütöttek a magyarok a karanténban? Erre a kérdésre kereste a választ a Pek-Snack online kérdőíve, amely háromezer ember megkérdezésével készült május elején – tudatta Keresztes Nikolett.

A válaszadók 43%-a valóban igyekezett ritkábban boltba menni a járványügyi korlátozások idején. A legtöbben heti kétszer sütnek otthon, általában édességet. A kakaós csiga a favorit, a sós péktermékeknél pedig a pogácsa a magyarok kedvence. A tízmillió pék országa lettünk az elmúlt hónapokban, a járványügyi helyzet miatt kialakult otthoni karantén miatt. A sütés közös nevező lett, téma, ami mindenkit összeköt, legyünk bármilyen messze is egymástól fizikailag.

A Pek-Snack ebben a helyzetben arra kereste a választ, hogy mit és hányszor sütöttek a magyarok a karanténban, ezért online (CAWI) kutatást készített május 4-e és 24-e között. A kérdőívet 3039-en töltötték ki, közülük 2909 nő. A válaszadók 71 százaléka arról számolt be: valóban több időt tölt sütéssel a járványhelyzet idején, mint normál időszakban. 85%-uk hetente legalább egyszer süt, de a legtöbben hetente 2 alkalommal készítenek valamilyen finomságot a családjuknak. Több mint 50%-uk 60-120 percet is eltölt egy-egy alkalommal a sütéssel és az előkészületekkel.

A kutatás arra is rávilágít: a válaszadók 43%-a a karantén idején valóban igyekezett ritkábban boltba menni, viszont a friss pékáruról nem akart lemondani – ezért sütött otthon. A megkérdezettek több mint 35%-ának az is fontos, hogy tudja, milyen alapanyagokból készül a süteménye. Az otthon sütők közül a legtöbben (28%) édes péksüteményt készítenek, második helyen szinte holtversenyben szerepel a palacsinta és valamilyen sós péksütemény. Kenyérsütéssel csak a válaszadók 10%-a próbálkozott.

Az édes pékáruk között a kakaós csiga a favorit, a válaszadók negyede preferálja. 20% kedvence a muffin, harmadik helyre pedig a fánkok és piték futottak be. A sós pékáruk között toronymagasan a pogácsa vezet (42%), a stanglik és kiflik előtt – mondja Antal Csaba, a Pek-Snack Kft. ügyvezető igazgatója. A megkérdezettek 77%-a készített már fagyasztott pékáruból készterméket, akár házhoz is rendelve az alapanyagot. E tekintetben is a pogácsa és kakaós csiga számít a legnépszerűbb terméknek.

Szóljon hozzá!