ZETApress

hírportál

Közép-dunántúli az Év Kerékpárútja

Tatabánya és Tata között vezet a 2020. Év Kerékpárútja, 1406 szavazattal a 2013-ban átadott Által-ér völgyi kerékpárút nyerte az Év Kerékpárútja szavazást – tudatta az AÖFK Kommunikáció.

Idén első alkalommal hirdette meg A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakról készült fotókat bocsátották szavazásra, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban. A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet. Népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt, illetve a kihirdetés után vállalja a nyertes kerékpárút turisztikai célú ismertetését.

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5417 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország hét megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya – Tata szakasz lett a nyertes 1406 kedveléssel. A győztest követik 1162 szavazattal a Pálháza – Bózsva és 1135 szavazattal a Füzérkomlós – Füzér kerékpárutak.

A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át. A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválasztva jó minőségű aszfalton lehet tekerni, ezért és természeti szépsége miatt a kerékpáron túrázók különösen kedvelik. Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A szabadidősport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is. Tatabányáról indulva az Által-ér mentén haladó út során kiépített kerékpáros pihenőhelyen lehet megállni.

Az útvonal mellett található a 400 ezer éves régészeti lelőhely, ahonnan Samu, az ismert heidelbergi típusú ember származik. Tatára érve kellemes kikapcsolódást biztosít a tatai vár, illetve a Tatai Vadlúd Sokadalomnak helyet adó Öreg-tó. Az útvonal hossza és kiépítettsége miatt családoknak egy napos kirándulásra ajánlott. Aki bevállal további 10 km tekerést, szintén jó minőségű kerékpárúton Dunaalmás magasságában eljuthat egészen a Dunáig.

A beküldött pályázatok rangsora

Tatabánya – Tata 1406
Pálháza – Bózsva 1162
Füzérkomlós – Füzér 1135
Balatonalmádi  -Szentkirályszabadja 414
Lenti – Máhomfalva 263
Köröstarcsa – Mezőberény 245
Balatonfüred 188
Veszprém – Szabadságpuszta 184
Zebegény – Nagymaros 162
Szentendre 131
Sárvár – Bögöt 127
Összesen 5417

Szóljon hozzá!