ZETApress

hírportál

Számvetés a Német utcában

Megérte saját kézbe venni a parkolást. Józsefváros egyértelműen nyert az átállással ? foglalta össze a saját kézbe vett parkolás üzemeltetés első másfél hónapjának tapasztalatait Kocsis Máté polgármester a Német utcában ma délben megtartott sajtótájékoztatón.

A Budapest VIII. Kerületi Önkormányzat szakított a Centrummal és januártól maga látja el a parkolás üzemeletetési feladatokat, az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy megérte az átállás. A Józsefvárosi Önkormányzatnak tavaly szeptemberben járt le a tízéves szerződése a Centrummal, a polgármester javaslatára a kerületvezetés úgy döntött, hogy január elsejétől maga végzi 2126 kerületi parkolóhely üzemeltetését.

Az önkormányzat a feladatot a Józsefvárosi Közterület-felügyeletre bízta, mely újévtől az új nevű Józsefvárosi Parkolási és Közterületi Rendészet lett. A feladat elvégzéséhez szükséges infrastrukturális és informatikai beruházásokat, összesen 84 millió forintértékben az önkormányzat finanszírozta.

A parkolás átvétele zökkenőmentesen történt, a feladat elvégzéséhez 33 új álláshelyet biztosítottak a rendészetnél, az álláshelyek hatvan százalékát józsefvárosi munkavállalókkal töltötték be. Az ügyfeleknek a Leonardo utcai helyett a Német utcában új ügyfélszolgálati irodát alakítottak ki, továbbá három járőröző gépjárművet szereztek be, és természetesen a parkoló automaták üzemeltetéséhez szükséges informatikai hátteret is biztosították, sőt már működik a józsefvárosi chipkártyás parkolás is.

Józsefváros egyértelműen nyert az átállással

Kocsis Máté, a kerület novemberben megválasztott polgármestere a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy januártól minden egyes forint, amit a józsefvárosi parkoló automatákba dobnak, a kerületé, azaz a bevétel 100%-a Józsefvárosé. A polgármester az első másfél hónap bevételeivel kapcsolatban elmondta, hogy az előzetes számítások teljesülnek, a mai napig 37 millió forint bevételt könyveltek a parkolás üzemeltetéséből.

A korábbi évekhez hasonlítva ez azt jelenti, hogy a kerület másfél hónap alatt annyi bevételt termelt, mint amennyit a korábbi években 3-6 hónap alatt, és ebben még nincs benne az az összeg, ami a saját kézbe vett kerékbilincselésből származik. Az átállásnak köszönhetően tehát több jut az utak felújítására, takarításra, közlekedésbiztonsági beruházásárokra.

A változást az önkormányzat vizuálisan is igyekszik tudatosítani a lakosságban, a kerületi automaták Józsefváros színére, zöldre váltanak hamarosan, de még a pótdíjazást jelző máshol piros színű Mikulás csomag is zöld színre váltott a VIII. kerületben. A Józsefvárosi Rendészet tapasztalata szerint a kerületi lakosság pozitívan fogadta, hogy józsefvárosi egyenruhások, és nem ?idegenek? foglalkoznak a parkolással.

Józsefváros takarítja parkolóit

Februártól a Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért Szolgáltató Kft. ? a szintén Német utcai JKKSZ ? közcélú munkások foglalkoztatásával az eddigi feladatain túl a kerületi parkolók takarítását is elvállalta. Egy fővárosi közgyűlési rendelet kimondja ugyanis, hogy a közterületek tisztántartásáról annak üzemeltetője köteles gondoskodni. Mivel a kerületi parkolók üzemeltetését január elsejétől átvette az önkormányzat, így az elmúlt hetek rendkívüli hó-helyzetében rájuk várt a hóhányás is.

Hókotrásra alkalmas gépükkel és két teherautójuk segítségével nem csak a járdákat, de sokszor a fővárosi közterület-fenntartók helyett a főútvonalakat is meg kellett tisztítaniuk. Emellett a húsz közcélú munkás segítségével a parkolókból is igyekeztek ellapátolni a havat. A parkoló-őrök folyamatosan végeztek ellenőrzéseket, de a belvárosi kollégáikhoz hasonlóan ők sem keresték a behavazott autók szélvédői mögött a parkolójegyeket.

Szóljon hozzá!