ZETApress

hírportál

Elnök maradhat a szegedi rektor

A Hír TV vasárnapi Híradóiban több pontatlan információ is elhangzott a Szegedi Tudományegyetem rektorválasztási rendjével kapcsolatban, melyek pontosításra szorulnak. A híradások szerint az egyetem tanárai közül ?nagyon keveseknek van lehetősége megismerni? a rektorjelöltek programját, de ezt az egyetemen vitatják.

Ezzel szemben a valóság az, hogy programokat a világon bárki megismerheti. Február 4-e óta az egyetem honlapján elérhető mindkét jelölt programja, így azokat mindenki szabadon megismerheti. A Tanári Testület minden tagja értesült a rektorjelöltek programbemutatójának időpontjáról. A Tanári Testületi Ülés időpontja szintén szerepel az egyetem nyitó honlapján, közvetlenül a rektori programok alatt. Mindkét programbemutatót azonos időben minden egyetemi Szenátor, professzor és tanár is megkapta.

Wittman Tibor professzor úr nyilatkozatában aggályosnak nevezte, hogy a Tanári Testületnek nyílt formában kell döntő szavazást hoznia a rektori pályázatok megismeréséről. Arról, hogy Tanári Testület milyen szavazással szavaz, a Szegedi Tudományegyetem Szervezeti Működési Szabályzata IX. fejezet (61. oldal) 17. pontja rendelkezik, amit az egyetem mindenkori rektorának sincs joga felülírni. Az egyetemi szabályzat szerint a szavazás joga az SZTE Szenátusát illeti, a Tanári Testület csak véleményt nyilvánít, amit a Testület Elnöke ismertet a rektorválasztás napján, március 8-án.

A híradás továbbá azt sugallta, hogy ha a Szegedi Tudományegyetem vezetése nem a jelenlegi rektort választja meg újra, akkor a Magyar Rektori Konferencia éléről is távoznia kell. A Magyar Rektori Konferencia elnökségi ciklusa a rektorválasztáshoz van igazítva. A Rektori Konferencia Elnökének megbízatása 2010. június 30-ig szól, tehát a híradások állításaival szemben akkor sem kell lemondania a Magyar Rektori Konferencia elnökségéről, ha az egyetem Szenátusa esetleg nem mellette teszi le a voksát. Valamint az MRK szabályzat szerint a leköszönő elnök Tiszteletbeli Elnök marad további egy évig, függetlenül az egyetemi megbízatásától ? tudatta Keczer Gabriella, az SZTE sajtószóvivője.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tiltakozik a Kamara | ZETApress

Szóljon hozzá!